Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

”Det är ett demokratipåhopp”

Foto: Håkan Strandman

Mitt under den pågående prideparaden i Karlstad under lördagen blev Hazel Svensson, styrelseledamot och talesperson för Värmland Pride, attackerad av två motdemonstranter.

Artikeln fortsätter efter annonsen

De två männen, som uppges vara i 20 till 25-årsåldern försökte först hindra hela paraden och gav sig sedan på Hazel Svensson som gick längst fram i följet.

– Det var nazister. Eftersom jag har varit frontfigur och gick längst fram attackerade mig. De spottade mig först i ansiktet, men jag ropade i stället kärlek till alla och fortsatte gå. Då träffade en av dem mig i ansiktet med en knytnäve. Den tog på kinden, sa Hazel Svensson till NWT strax efter händelsen.

– De spottade och knuffade på honom. Man har även försökt att slå till honom, bekräftade Johanna Sachs vid Krimjouren i Karlstad under söndagen.

Flera poliser som befann sig i tåget kunde snabbt brotta ned och gripa gärningsmännen innan de avlägsnades från platsen.

– Frontfiguren har gjort en anmälan och det är rubricerat som ofredande och försök till misshandel.

Under söndagen var de båda männen inte anhållna men RFSL:s ordförande Tina Springer fördömde attacken.

– Det är ett demokratipåhopp! Men nu måste vi låta lagstiftningen få jobba. Polisen har ju brottat ned de här personerna i syltburken och transporterat bort dem. Tre ställen i Sverige hade fått problem under sina prideparader. Karlstad fortsatte sin parad men den här personen hade ju fått sin smäll så det var omskakande.

Direkt när Tina Springer fick vetskap om händelsen kontaktades Monica Ekström på Brottsofferjouren.

– Jag sa att vi måste träffas och göra något större nu. Det här är en demokratifråga. Den 18 september kommer vi träffas på trygghetscenter och ha ett möte. Sedan får vi se vad Karlstads kommun och polisen gör. Vi är en minoritet inom HBTQ och det är viktigt att stå upp för allas lika värde.

Rätta oss
1 / 2

Hazel Svensson (till höger) fick motta både slag och spottloskor från motdemonstranter under lördagens prideparad i Karlstad.

2 / 2

Ordförande för RFSL Värmland, Tina Springer, fördömer påhoppet på frontfiguren.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Det är ett demokratipåhopp”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!