Söndag, 24 september - vecka 38
Karlstad

Brandmannayrket lockar unga

Foto: Helena Dahlgren

21 ungdomar testade på hur det är att arbeta som brandman vid Räddningstjänsten i Karlstad på onsdagen. Ungdomarna fick prova på rökdykning, klippa sönder en bilkaross och testa olika släckredskap.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En gång per år bjuder räddningstjänsten i Karlstad in ungdomar mellan 15 och 20 år till en prova på-dag i hur det är att arbeta som brandman.

– I år var det 35 ungdomar som anmälde sig till den här dagen och 21 av dem kom. Det blev en blandad grupp med tjejer och killar och även några nyanlända. Ungdomarna får information om yrken inom räddningstjänsten och sen får de besöka fem olika stationer, bland annat att testa rökdykningsutrustningen och släcka en brand med olika brandsläckare, berättar Birgitta Johansson, kommunikatör, räddningstjänsten i Karlstad.

Amanda Myrer var en av tjejerna som var med under dagen och hon ser sig själv som en brandman i framtiden.

– Jag vill satsa på att utbilda mig till brandman som jag tycker är ett spännande yrke. Här kan du få ett arbete inom räddningstjänsten och då jag trivs i Karlstad vill jag bo kvar här. Men om det blir som heltidsbrandman eller inom deltidstjänsten vet jag inte men målet är att mitt framtidsjobb kommer att bli inom räddningstjänsten i Karlstad, säger Amanda Myrer.

Två andra tjejer som även de kan tänka sig en framtid inom räddningstjänsten är Sofia Linder och Ebba Nyström. Vid rökdykningsstationen fick de hjälp med att få på sig utrustningen och gav sig in i det rökfyllda rummet.

– Jag såg inte så mycket där inne då det var väldigt rökigt. Men jag känner att det är ett intressant och viktigt arbete som jag kan tänka mig i framtiden, säger Sofia Linder.

Lars Håkansson utbildar sig i dag vid MSB-skolan på Sandön och gör nu sin praktik vid räddningstjänsten i Karlstad. 2016 var han med på en av prova-på-dagarna, vilket gjorde att hans intresse för att bli brandman ökade.

– Även om prova-på-dagen sporrade mig att söka in till utbildningen så har jag en pappa som arbetat som brandman. Så redan som barn tänkte jag bli brandman och fick följa med pappa på övningar, berättar Lars Håkansson.

Rätta oss
1 / 8

Ella Nyström och Sofia Linder var två av de 21 ungdomarna som testade på brandmannayrket på onsdagen. Vid rökdykningsstationen där ett rum fylldes med ”discorök” gick de in utrustande med luftpaket som väger 15 kilo och masken som försåg dem med syre. Till sin hjälp att hitta ut på andra sidan rummet hade de ett rep som de följde.

2 / 8

3 / 8

Kevin Larsson Rimo från Åmål vill bli brandman inom Karlstads räddningstjänst i framtiden. Vid en av de fem stationerna fick han lära sig hur man ska göra för att släcka en eld på en människokropp.

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

Ebba Hed kan efter prova-på-dagen hantera en brandsläckare.

8 / 8

Aktuell artikel (1 av 8)
Brandmannayrket lockar unga

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!