Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

Bordshockeyn vill ta fäste i Värmland

Foto: HP Skoglund

Nya lokaler och nyheten bordshockey lockade flertalet besökare under sommarens spelkonvent i Tingvallagymnasiet i helgen. Nu vill spelformen försöka bredda intresset i länet.

– Vem som helst kan utöva spelet, det passar alla, säger Anders Pettersson från 3Tuna bordshockey.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det årliga Karlstad spelkonvent var tillbaka under helgen. Dock i ny skepnad i Tingvallagymnasiets lokaler.

– Vi kände att det var dags för någonting nytt. Jag har drivit konceptet på Gjuteriet sedan 2010 och ville göra något annat, säger Daniel Winther från Studiefrämjandet i Värmland.

Tingvalla kom upp som ett förslag och spelkulturföreningen behövde inte tänka alltför länge på svaret.

– Vi hyrde in oss. Det centrala läget är väldigt svårt att inte vilja ha. Då får vi även hit de spontana som ser att det händer någonting här och kommer och kollar.

En annan nyhet för året var att det gick att testa på klassikern bordshockey.

– Det finns inget organiserat spelande av det i Värmland så jag tänkte att det kunde vara roligt att bjuda hit Anders och dem som byggt upp Odensbacken i Örebro för att få i gång ett intresse även här.

Huvudpersonerna själva, Anders Pettersson, sonen Sven och Glenn Dahlberg startade Odensbackens bordshockeyförening för närmare ett halvår sedan och de har redan hunnit bli Sveriges största ungdomsförening inom genren.

– Bordshockeyn är fortfarande en liten sport, eller ja, det räknas inte som sport utan spel fortfarande. Men det finns både världsranking, lokalligor och mästerskap. VM gick i Tjeckien för två veckor sedan, Sverige blev juniorvärldsmästare och tog brons på seniorsidan. Så vi ligger bra med, säger Anders.

Han själv är rankad 94:a i Sverige och lägger i snitt mellan 30 till 45 minuter på träning varje dag.

– Frågar du frun så spelar jag sjukligt mycket, haha. Men det är så roligt. Det bästa med spelet är att alla kan spela på sin nivå. När vi spelar turneringar lottas man mot både världselit och nybörjare så vi får möta hela spannet. I Göteborg senast fanns det en kille i rullstol som blivit världsmästare i handikappbordshockey och som mötte en som inte hade händer och körde med armarna. Jättefascinerande och så duktiga.

Har du några bra tips till nybörjarna inom spelet?

– Träna passningsspel och våga släppa målvakten så att man spelar med två händer. Oftast börjar alla med att öva skott men jag tycker att tränar man på att bli en säkrare passningsläggare så blir det en markant skillnad. Hitta spakarna och öva upp reaktionsförmågan är också väldigt bra.

Hur stort är spelet i Värmland?

– Vad jag vet finns det två från Värmland, Agne Bergmark från Nordvärmland som spelar för Borlänge och Jan Gudmunds som spelar för Tegelhuset. Men vi vill öka intresset och under dagen här har det kommit ett tiotal som vill testa. Så på söndag kommer vi anordna en turnering här.

Förutom de klassiska spelen kunde även besökarna på konventet testa på alla sorters bräd- och rollspel samt få en större inblick i spelkulturen.

Rätta oss
1 / 3

Sven gick en tuff kamp mot pappa Anders Pettersson i en rafflande bordshockeymatch. Glenn Dahlberg bevakade.

2 / 3

Kvintetten med Niklas Jakobsson, Tobias Hansen, Anna Åberg, Linda Karlsson och Fredrik Mårth spelade Hobbit Tales.

3 / 3

Kim Sanfridsson, Elin Bråth, Kenth Sanfridsson och Frida Amundsson gav en försmak på hur levande rollspel (lajv) kan se ut då de gestaltade en katastrofsituation.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bordshockeyn vill ta fäste i Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!