Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Karlstad

Bengt Starrin vill sätta fokus på överskuldsättning

600 000 svenskar är överskuldsatta. 11 000 bara i Värmland.

Nu ska folkhälsoprofessorn Bengt Starrin se till att sätta mer fokus på – och locka mer forskningspengar till – problemet.

– Det är absolut nödvändigt för hela samhället att vi gräver djupare i detta och pratar mer om det, menar han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är den nya rollen som ledamot i Kronofogdens vetenskapliga råd som Bengt Starrin hoppas kunna göra en insats vad gäller överskuldsättning. Han konstaterar att mer än var tionde svensk antingen direkt eller via en anhörig är drabbad – och att det får tydliga konsekvenser.

– Ja, det finns ett sorts dubbelt orsakssamband: om man är sjuk riskerar man att dra på sig skulder, och är man överskuldsatt kan det leda till att man blir sjuk.

Syftet med Kronofogdens vetenskapliga råd är att identifiera relevanta forskningsprojekt, och föreslå vilka som ska beviljas bidrag. Just när det gäller överskuldsättning är forskningsläget magert, konstaterar Starrin.

– Det har inte varit högt prioriterat, tyvärr. En del av orsaken är att det pratas väldigt lite om det, problemet är mycket större än vad debatten ger sken av. Att sätta sig i skuld är förenat med skuld och skam, många väljer att hålla tyst i det längsta. Vilket bara gör problemet värre.

Starrin tar ett exempel: när personer söker vård för stressrelaterade besvär är det inte säkert att de får någon fråga om hur deras ekonomi ser ut.

– Det borde givetvis vara obligatoriskt. Särskilt som det mesta talar för att problemen kommer att öka, det är bara att titta på vår nya digitaliserade värld, med nya frestelser och fler låneinstitut som gjort det lättare att ta lån utan säkerhet.

Något som forskningen har visat är dock att det inte främst är spelmissbrukare och slarvputtar som hamnar i problem. Nej, 90 procent av de överskuldsatta faller in i tre grupper: arbets­lösa, sjuka och skilda.

I samtliga fall förändras den ekonomiska situationen drastiskt, och de sociala skydds­näten fungerar inte lika bra som tidigare.

Bengt Starrin befarar dock att fler är på väg in i skuldfällor:

– Ja, det kan gälla fattigpensionärer och yngre människor som köpt bostad för stora pengar. Men där behöver vi verkligen mer forskning, så jag hoppas vi får in bra ansökningar till vetenskapsrådet.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Bengt Starrin vill sätta fokus på överskuldsättning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!