Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Karlstad

Antimuslimer avbröt fullmäktige

Väktare och poliser på plats vid moskébeslutet
Foto: Jonas Brefält

När kommunfullmäktige i Karlstad nyss klubbat detaljplanen för en moské på Rud samlades ett 20-tal motståndare till beslutet i salen och avbröt mötet.

– Vi vänder er ryggen! Ni är avsatta! skrek de innan polis och ordningsvakter visade ut dem.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Utanför mötessalen i Stadsbiblioteket fortsatte de sedan protestera genom att skrika slagord innan de visades ut på gatan där situationen lugnade ner sig och det 20-talet moskémotståndarna höll en tyst och stillastående demonstration. Flera av dem hade symboler från högerextrema rörelser eller vit makt-miljö.

Innan de visades ut från fullmäktigesalen hann några av dem också uttrycka sig hotfullt mot namngivna politiker. Men dessa vill inte kommentera det.

Redan när fullmäktige började på måndagsmorgonen var säkerhetskontrollen för att komma in i salen rigorös. Besökarna fick visa väskor och söktes av med metalldetektorer. Flera polispatruller fanns också på plats. Enligt uppgift hade en demonstration mot moskén planerats till klockan 17.

Beslutet om detaljplanen hann dock tas innan dess. Så protesten inne i mötessalen kom först när frågan redan var avgjord med röstsiffrorna 37 mot 21. Utöver det avstod en ledamot från att rösta och två var frånvarande. Att majoriteten inte blev riktigt lika bred för ja till mosképlanen i fullmäktige som i kommunstyrelsen berodde bland annat på att två ledamöter från Liberalerna röstade nej precis som M, KD och SD.

Debatten före omröstningen pågick i cirka två timmar där representanterna för ja-sidan försökte få svar på framför allt varför Moderaterna är emot moskébygget.

– När vi var på gång att teckna avtal för ett bygge på Kronoparken så sa ni också nej till moskén. Och nu säger ni nej igen. Var ska de få bygga? undrade Henrik Lander (C).

– Vi anser att all kommunal mark i första hand ska användas till bostäder. Hittar Islamska kulturföreningen privat mark att bygga på så går det fint, svarade Marléne Lund Kopparklint (M).

– Man kan ju fundera på om just den här tomten är den som avgör om Karlstads bostadsförsörjning kommer i balans, sa Linda Larsson (S).

– Rud är ett bostadsområde och då ska man bygga bostäder där, sa Göran Nilsson (M).

– Ja, det är ett bostadsområde, absolut. Men senast jag var där fanns det en Pekåsbutik och en kyrkogård där också, sa Anders Tallgren (S).

– Jag har en god vän som är muslim. Han ber på fredagar och jag ber på söndagar. Vi diskuterar ofta och är inte alltid överens. Men det är så vi måste fortsätta, med diskussioner och samtal mellan människor med olika tro, sa Per-Inge Lidén (MP).

– Nu har vi samlat 6 000 namn mot moskén. Jag yrkar på att fullmäktige bordlägger frågan till vi haft en folkomröstning, sa Ljubica Jaric Modin (SD).

Men så blev det alltså inte. Planen röstades igenom och fullmäktige hann ta paus och börja med nästa fråga – Skutberget – innan demonstranterna dök upp och avbröt mötet.

Rätta oss
1 / 2

Redan när fullmäktige började på måndagsmorgonen var säkerhetskontrollen för att komma in i salen rigorös.

2 / 2

Kommunfullmäktige avbröts också av två brandlarm som gjorde att bibliotekshuset fick utrymmas. Enligt uppgift ska båda brandlarmen ha utlösts av de ombyggnadsarbeten som pågår.

Aktuell artikel (1 av 8)
Antimuslimer avbröt fullmäktige

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!