Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Karlstad

20-våningsskrapa vid gamla stadshuset

Tre extra våningar på den befintliga byggnaden, ett nytt gårdshus bakom – och en 20-våningsskrapa intill.

Zynapps planer för gamla stadshuset är lite mer vidlyftiga än vad som tidigare antytts.

– Vi vill lyfta hela den här delen av Karlstad, säger Mikael Solberg.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När Zynapps vd Tomas Olsson talade med VF häromdagen var han hemlighetsfull om planerna för gamla stadshuset. Men Mikael Solberg – den drivande kraften bakom IT-satsningen – har valt att vara desto mer frispråkig.

Med några veckor kvar till Karlstads kommun går ut på samråd med den nya, uppdaterade detaljplanen för fastigheten står det klart att projektet kan bli betydligt mer omfattande än många räknat med.

Visionen ser ut så här:

• Dagens byggnad byggs på med tre våningar, där det nybyggda blir bostäder. I bottenplan hoppas Solberg och kompani kunna locka Karlstads universitets datavetenskapsprogram.

• Bakom stadshuset, på den parkering som finns där, byggs ett gårdshus i tre våningar. Också för bostäder.

• Direkt öster om stadshuset, i direkt anslutning till Almenparken, byggs ett 20-våningshus. Café i bottenplan, restaurang högst upp, resten fördelas med två tredjedelar bostäder och en tredjedel kontor.

Kostnaden: mellan 400 och 500 miljoner, enligt Mikael Solberg.

– Vi ser det här som en möjlighet att lyfta hela den här delen av Karlstad. Det pågår många intressanta projekt i staden, men risken är att det blir lite slagsida mot inre hamn. Med café och restaurang, kontor, bostäder och kanske även universitetet om vi kan locka dem får vi ett helt annat liv där.

• Hur fungerar detta alldeles intill de kulturmiljömässigt värdefulla delarna av staden som överlevde branden 1865?

– Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Vi vill absolut inte inkräkta på de fina gamla delarna, tvärtom skulle fler människor dras till de här kvarteren och få ta del av dem. Men vi får se – det kommer säkert att komma många synpunkter och det blir upp till politikerna och Karlstadsborna att ta ställning.

Stadsbyggnadsnämnden får ta del av den nya detaljplanen först den 8 februari, men nämndordföranden Peter Kullgren tycker det ser intressant ut:

– Det positiva är att det skulle lyfta hela stadsdelen, som vi redan satsat en del på genom älvpromenadenprojektet och upputsningen av Almenparken. Och mer kommer att hända efter att busstationen flyttar di och med Resecentrum. Samtidigt är det en känslig kulturmiljö. Vi får se var det hela landar.

Anders Tallgren (S) är sparsam i sina kommentarer:

– Vi har ju inte sett några handlingar än. Men man kan konstatera att vårt krav på en ny värdering av stadshuset efter omplaneringen var klokt, det här bör absolut innebära att den nya värderingen blir högre än 51 miljoner.

Rätta oss
1 / 1

Foto: Arkivbild

Aktuell artikel (1 av 8)
20-våningsskrapa vid gamla stadshuset

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!