Fredag, 22 september - vecka 38
Ishockey

Thorell på väg bort – löften aktuella för A-laget

Foto: Håkan Strandman

Färjestad har sagt upp Gustaf Thorells kontrakt.

Samtidigt är två löften på väg att ta plats i A-truppen.

Både Alexander Leandersson och Fabian Zetterlund är högaktuella att erbjudas A-lagskontrakt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Gustaf Thorell återvände till moderklubben Färjestad mitt under säsongen från Brynäs. FBK tog då även över det kontrakt på 1+1 år forwarden hade med Gävleklubben, och det är det optionsåret som Karlstadslaget nu sagt upp.

– Sista datum för att säga upp kontraktet var sista mars, då valde vi att säga upp det för att ha valmöjligheter. Vi har väl inte riktigt satt ned foten men eftersom vi fyllt på ganska bra på forwardssidan så ser det tyvärr ganska tufft ut för Gustaf, säger Färjestads tillträdande sportchef Peter Jakobsson.

En spelare som dock är högaktuell för en A-lagsplats är 17-åriga jättelöftet Fabian Zetterlund som imponerat på det U18-VM som just nu avgörs i Slovakien.

– Han är såklart intressant för att erbjudas ett A-lagskontrakt. Vi ska ta ett snack med honom när han kommit hem.

VF-sporten kan dessutom avslöja att värmländske backen Alexander Leandersson är högaktuell för ett A-lagskontrakt. För medan FBK meddelat både Hugo Enock och Anton Brandhammar, de övriga 19-åringarna som i vintras slogs om den åttonde backplatsen, att de inte kommer erbjudas några kontrakt när de nu blir seniorer så håller man dörren öppen för ”Leo”.

– Vi för en dialog med honom och det finns eventuellt en plats, säger Jakobsson.

• Handlar det om att ni vill säkra upp med en extra back med tanke på osäkerheten kring Ole-Kristian Tollefsen och hans hjärnskakning?

– Vi behöver ha det alternativet, så är det. Och vi tycker ”Leo” är en rejäl back som gjorde det bra när han fick chansen, han såg spännande ut.

I övrigt återstår fyra platser att fylla innan Peter Jakobsson ser truppbygget som klart. Två backar, en center och en ytterforward ska in.

• Vilken sorts spelartyp söker ni till centerplatsen?

– Vi hoppas ha kvar Rasmus Asplund så då söker vi en andre- eller tredjecenter. Vi behöver en allround spelare, det måste inte vara någon som går in och styr ett powerplay. Där tycker vi att vi har spelare.

Den sista forwardsplatsen är enligt Jakobsson vikt för en spelare med bra fart, en beskrivning som passar som handen i handsken på 22-årige HV-forwarden Christoffer Törngren som enligt uppgift är klar.

På backsidan är en av de två platserna fortfarande vikt åt Jonas Holøs som i gårdagens VF sa att han inte vet när han tar ett beslut.

• Hur länge är ni beredda att vänta?

– Tills vi gjort klart med en ersättare, höll jag på och säga.

• Hittar ni något som är bättre skriver ni kontrakt?

– Ja, det måste vi. Vi kan inte vänta i all oändlighet.

Kvar återstår då att värva en ersättare till Magnus Nygren.

– Av den anledningen måste vi få in en back av dignitet.

• Hur viktigt är det att det är en högerfattad?

– Det är såklart jättebra om han är det men inte det absolut viktigaste. Det viktigaste är att det är rätt spelartyp, och spelare som Magnus Nygren finns det inte många av. Det skulle vara Thomas Rhodin då, men han är tyvärr för gammal, skrattar Jakobsson.

Många FBK-fans drömmer om Chris Lee som gjorde osannolika 65 poäng på 65 matcher i KHL i vinter och har ett utgående kontrakt med Metallurg Magnitogorsk.

– En fantastisk spelare, men det blir nog tufft att locka hit honom med tanke på vad han presterat i Ryssland. Vi har inte haft någon kontakt.

• När hoppas du kunna presentera nästa nyförvärv?

– Inom en vecka, hoppas jag. Och det får gärna vara någon back då.

Rätta oss
1 / 2

Gustaf Thorell har inte längre något gällande kontrakt med Färjestad, det optionsår han hade med klubben har sagts upp.

2 / 2

Alexander Leandersson, som fick chansen i slutspelet, är högaktuell för en A-lagsplats nästa säsong.

Aktuell artikel (1 av 8)
Thorell på väg bort – löften aktuella för A-laget

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!