Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Ishockey

Thorell fick fart på vapendragaren

Foto: Håkan Strandman

Gustaf Thorell värvades till Färjestad för att ge laget energi och få fart på Marcus Nilsson.

27-åringen har lyckats med båda uppdragen, men det är sämre ställt med den egna poängproduktionen. Det är endast nollor i protokollet.

– Så är det. Med hårt jobb så kommer också poängen. Jag känner att jag skapar chanser, säger Gustaf Thorell.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Gustaf Thorell var tillsammans med brorsan Erik och Marcus Nilsson allsvenskans hetaste poängkedja i Bik Karlskoga förra säsongen. Efter säsongen gick trion skilda vägar. Medan Erik flyttade till Finland och TPS Åbo, där han gör succé, så landade Gustaf landade i Brynäs. Marcus Nilsson tog det kortaste alternativet och skrev på för Färjestad BK.

Tiden i Brynäs blev inte som Gustaf Thorell tänkt sig. Begränsat med speltid, 7,32 minuter i snitt på 28 matcher, gjorde att han i början på året vände hem till Värmland och Färjestad där han hunnit med sju matcher.

Färjestadstränaren Leif Carlsson parade genast ihop Thorell med Marcus Nilsson som led av en långdragen poängtorka på 13 matcher. Det blev succé direkt. Nilsson hittade målet i första matchen, Skellefteå hemma, tillsammans med sin forne vapendragare.

Sedan Thorells återkomst har ”Lilliz” noterats för tre mål och fyra målgivande passningar på sju matcher. Thorell vill inte ta åt sig någon större ära till islossningen.

– Nej, det vill jag inte. ”Lilliz” är en såpass duktig spelare att det bara var en tidsfråga innan det skulle lossna för honom. Med eller utan min hjälp, säger Thorell ödmjukt.

Han fortsätter:

– Jag gillar att spela med Marcus. Vi känner varandra väl. Det finns någon slags kemi mellan oss. Han vet att jag gärna driver på mål. Det har fungerat bra med Rasmus Asplund som center och har fortsatt att göra det när Anton (Gustafsson) kom in i kedjan.

Leif Carlsson är helnöjd med vad nyförvärvet presterat.

– Gustaf har bidragit med sin skridskoåkning och energi. Han har också gjort sina medspelare bättre. Att han inte gjort något poäng än lägger jag ingen större vikt vid, säger Carlsson.

Sett till statistiken är Gustaf Thorell är en poängspelare. Under de fyra senaste säsongerna, två i Stjernen och två i Bik Karlskoga, har han legat mellan 25 och 49 poäng per säsong.

– Jag försöker att hitta en väg till att göra mål. Det kommer. Jag har inte känt någon oro förrän du tog upp saken, säger Thorell och skrattar stort.

Han börjar närma sig en fullträff. Senast mot Örebro hade Thorell sex avslut på mål. Det är mer än vad han haft tillsammans under sina sex första matcher i FBK-tröjan.

– För att göra mål så måste man skjuta på mål. Vi har sagt att vi ska ta mer avslut.

Det blev en fullträff på 28 matcher i Brynäs. 4–0-målet mot Djurgården den 12 november.

– Jag har inte så många mål att komma ihåg, så det minns jag. Johan Alcén kom in i zon och passade över pucken till mig. Jag sköt nästan direkt, säger Thorell.

Färjestad är formstarkt. Inför kvällens möte mot Leksand har laget 15 av 18 möjliga poäng.

– Nu är vi med och hugger på topp sex. Det är värre för Brynäs som ligger sexa och har förlorat sju av de åtta senaste. De är inne i en tung period. Med tanke på den ishockey de presterat tidigare under säsongen så känns det nog jobbigt för dem, säger Thorell.

Han har regelbunden kontakt med flera av sina tidigare lagkamrater.

– Men då pratar vi med varandra som vänner. Det är inte hockey vi diskuterar, säger Thorell som gärna vill se målnätet rassla till mot Leksand.

– Jag hoppas på det. Det är alltid kul att möta Leksand, säger han.

Rätta oss
1 / 2

Gustaf Thorell värvades till Färjestad för att få fart på radarpartnern Marcus Nilsson. Han har lyckats med uppdraget, men den egna pooängproduktionen är det lite skralt med.

2 / 2

Gustaf Thorell hade sex skott på mål mot Örebro. Han börjar närma sig första fullträffen sedan återkomsten till Färjestad.

Aktuell artikel (1 av 8)
Thorell fick fart på vapendragaren

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!