Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Ishockey

Redo för det stora genombrottet

Foto: David Falk

Mer motiverad och bättre tränad än någonsin.

Nu är Stefan Kask, 25, redo för det stora genombrottet i division 1.

– Jag vill spela högre upp i seriesystemet, säger Arvikasonen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stefan Kask lämnade moderklubben Arvika för hockeygymnasiet i Grums där han producerade massvis med poäng i juniorlagen och i A–laget i division 2.

Färjestad fick upp ögonen för den talangfulle forwarden och värvade honom till sitt J20–lag säsongen 11/12. På 49 matcher noterades Stefan Kask för fina 32 (18+14) poäng i sällskap med nuvarande SHL–spelare som Linus Fröberg, Joakim Nygård, Max Görtz och Johan Olofsson.

– Säsongen i FBK var grymt bra på alla sätt. Jag hade gått ut gymnasiet och var bara där för att spela hockey. Bra ledare, bra spelare och allt runt omkring var proffsigt.

När det var dags att ta steget till seniornivå valde Stefan Kask att skriva på för Kongsvinger i den norska andraligan.

– Jag hade anbud från flera division 1–lag och med facit i hand skulle jag väl ha valt den vägen, men jag var ung och sugen på ett äventyr. Det blev dock inte alls som jag hade tänkt mig i Kongsvinger, det var väldigt rörigt och ingenting som funkade runt laget.

Efter bara två seriematcher i Norge vände han i stället hem till Arvika och öste in 86 (35+51) poäng på 51 matcher under två säsonger i division 2.

– Det var väl heller inget genidrag karriärmässigt, men jag kände att jag ville hem till tryggheten. Det var skönt att vara hemma, träna bra och fokusera på hockeyn.

– Jag utvecklades väldigt mycket de där två åren, inte minst fysiskt.

Därefter har det blivit tre division 1–säsonger med Forshaga och totalt 54 (13+41) poäng på 74 matcher.

– Jag har inte fått det riktiga lyftet i ettan. Har haft en del otur med skador, bland annat gått gipsad i två somrar och inte kunnat träna alls som jag önskat.

Nu har Stefan Kask hunnit fylla 25 år och är redo att slå igenom på allvar i division 1 för att sedan ta nästa kliv i hockeykarriären.

– Äntligen har jag kunnat träna bra en hel sommar och det känns verkligen på isen. Jag är bättre tränad och mer motiverad än någonsin och vill göra en riktigt bra säsong. Jag drömmer fortfarande om att spela på högre nivå. Jag vill upp minst ett snäpp, till allsvenskan, och tar jag mig dit kommer jag göra allt för att även ta nästa steg.

Forshagatränaren Per Lundell berömmer sin nyckelspelare.

– Kask har sett grymt bra ut på försäsongen. Han spelar med bra fart, har bra spelsinne och har en stor roll i laget, både på och utanför isen. Han behöver bli mer självisk och ta fler avslut själv i stället för att passa, men det jobbar vi på. Senast sköt han till och med slagskott och det blev mål direkt, säger ”Ludde” med ett skratt.

Stefan Kask tror att Forshagas säsong blir bättre än den föregående.

– Naturligtvis kommer det bli tufft, vi kan inte ta ledigt en enda match utan måste hela tiden kriga om vi vill ta poäng. Men det finns en grym vilja i laget och jag tror på oss. Sedan blir det självklart speciellt att möta mitt gamla lag Grums. Jag känner många i laget och det ska bli roligt med derbymatcher.

Rätta oss
1 / 1

Efter ett par struliga försäsonger har Stefan Kask nu fått träna för fullt i sommar – något han hoppas ska synas på isen i vinter.

Aktuell artikel (1 av 8)
Redo för det stora genombrottet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!