Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Ishockey

Redo för den stora SHL-scenen

Johan Pennerborn ska leda Färjestad in i framtiden
Foto: Håkan Strandman

Han är en av två SHL-debuterande huvudtränare och fick på tisdagen förklara för landets hockeymedia vad han vill uträtta med Färjestad BK.

Johan Pennerborn, 45, är redo att ge sig i kast med ett av de tuffaste tränaruppdragen i Sverige.

– Jag känner mig ganska behaglig i situationen som är nu, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En ny huvudtränare, Johan Pennerborn, och en ny lagkapten, Alexander Johansson, stegade ut på Vasateaterns scen i Stockholm för att berätta om sina tankar och förväntningar inför den kommande SHL-säsongen. Bland åhörarna satt nye sportchefen Peter Jakobsson och lyssnade.

Ingen kan ha missat nystarten Färjestad gör – på många plan.

– Framtiden för Färjestad om du tittar över ett decennium – den är ljus. Sen vet jag det är en resultatinriktad bransch. Men vi har förberett oss sen i våras, jag och mitt tränarteam, och vi tycker att vi tar steg och jobbar efter planen. Sen får vi se hur långt det bär, berättade Pennerborn från scenen.

För 45-åringen blev SHL-upptakten också det riktiga startskottet på karriären som huvudtränare i Färjestad – åtminstone när det handlar om att vara i rampljuset.

– Det har varit trevligt. Men nu har vi fyra dygn i Italien bakom oss så jag längtar faktiskt hem och att komma ut på isen igen om jag ska vara ärlig, säger Pennerborn som tillsammans med Moras Mattias Karlin debuterar som huvudtränare i SHL den här säsongen.

Den Köpingsbördige tränaren har via Sunne, Leksand och Grums tagit steget till ett av Hockeysveriges tuffaste jobb efter att ha slussats in via U16-laget och sedan som assisterande tränare till Leif Carlsson förra säsongen.

Hur känns det att stå i rampljuset?

– Oundvikligt samtidigt som det är nödvändigt för helheten.

Johan Pennerborn pratar mycket om en process, känslor och relationer när han beskriver dagens Färjestad.

– Allting är relationer. Jag tror det är viktigt att människor lär känna varandra på allvar, att vi för goda och konstruktiva samtal. På så sätt kommer vi att komma långt.

Hur kommer det att märkas att du är tränare för Färjestad?

– Jag måste vara den tränare jag är samtidigt som jag måste använda tränarna i mitt team, jag kan inte allt. Har jag kollegor som har starkare styrkor än jag ska jag använda dem, sen ska jag göra det jag är bra på. Jag är en ledare som fördelar och skapar inflytande till mina kollegor. Jag har nog infört en del nytt, men jag kan inte svara på allt här och nu. Tiden får utvisa det.

Hur nytt känns det för dig?

– Det är nytt förstås. Men det är fortfarande samma storlek på isytan, pucken är svart, klubborna är som de är. Det känner jag inget konstigt alls med.

Ingen av SHL-tränarna tippade Färjestad som mästare den här säsongen – men klubben nämns alltid med respekt.

– Det säger väl egentligen allt om Färjestad som organisation, konstaterar Pennerborn som inte gråter över det uteblivna favoritskapet.

– Tror de andra inte på oss så är det väl så. Vi har en resa att göra men jag känner ändå att den har börjat väldigt bra.

Tror du att det finns ett stort tålamod med dig och laget?

– Jag känner att jag har ett stöd. Men oavsett hur stort stöd jag har är det klart att det är resultat som räknas, det måste man vara medveten om. Sen ska man inte leva i det utan här och nu – och jag känner mig ganska behaglig i situationen som är nu.

Förhoppningen är att Färjestad ska placera sig bättre än förra säsongens sjundeplats.

– Ambitionen är att förbättra oss. Samtidigt, säg att vi skulle sluta tia och går till final. Då skulle det inte vara någon som säger ett skit om placeringen i grundserien.

Lagkaptenen Alexander Johansson är inställd på en stenhård fajt om positionerna i grundserien.

– Många säger att SHL bara blir jämnare – och om många säger det tillräckligt många gånger måste det vara sant på något sätt. Förra säsongen tyckte jag att det var åtta lag som hade potential att vara finallag och när jag tittar på tipsen nu märker jag att det är oerhört jämnt. Vi måste vara oerhört professionella och noggranna för att lyckas. Först handlar det om ett race för att få en så bra position som möjligt inför slutspelet, säger Johansson.

Men likt Pennerborn pratar även han om en lång process.

– Tittar man på alla guldbyggen FBK har haft är det vissa spelare som varit med och byggt grunden, från Thomas Rundqvist och Håkan Loob till Jörgen Jönsson och Rickard Wallin. Då ser du vad det är för killar, en stomme som är landslagsklass eller därunder som har bra kärnvärden, där värdegrunden är rätt och framför allt att viljan att vinna finns där. Det är dit vi måste komma.

– Det gäller att hitta det vi tror kommer vara framgångsrikt över tio år och göra något vi tror på över tid. Det är en av anledningarna till att jag skrev på till 2021.

Se med andra ord SHL-säsongen 2017/2018 som startskottet på något som Färjestad ska hoppas bli en lång framgångssaga.

Men jakten på kortsiktigare resultat finns alltid där. Tro inget annat.

– Nu börjar vi ro, det ska bli jäkligt roligt, säger Johan Pennerborn.

Rätta oss
1 / 7

Färjestads nye huvudtränare Johan Pennerborn på Vasateaterns scen i Stockholm.

2 / 7

Johan Pennerborn tillsammans med Peter Andersson, Niklas Sundblad, Johan Lindbom och Ove Molin.

3 / 7

SHL-tränarna säsongen 2017/2018. Övre raden fr v: Johan Pennerborn, Färjestad, Thomas Berglund, Luleå, Peter Andersson, Malmö, Johan Lindbom, HV71, Niklas Sundblad, Örebro, Roger Rönnberg, Frölunda, Roger Melin, Brynäs. Nedre raden fr v: Anders Eldebrink, Rögle, Mattias Karlin, Mora, Bert Robertsson, Skellefteå, Sam Hallam, Växjö, Robert Ohlsson, Djurgården, Dan Tangnes, Linköping, Ove Molin, Karlskrona.

4 / 7

Färjestads sportchef Peter Jakobsson, tränare Johan Pennerborn och kommunikationsansvarige Stefan Eriksson samt C More-experten Niklas Wikegård i samspråk.

5 / 7

Alexander Johansson och Johan Pennerborn fick se Sanny Lindström tippa Färjestad som åtta i SHL-tabellen.

6 / 7

7 / 7

Johan Pennerborn och Alexander Johansson på bilden där även Jonas Gustavsson, Sam Hallam och Daniel Rahimi syns.

Aktuell artikel (1 av 8)
Redo för den stora SHL-scenen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!