Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Ishockey

Poängkungen blickar mot SHL

Foto: Håkan Strandman

Allsvenske poängligaledaren Victor Ejdsell, 21, kommer spela i SHL nästa säsong.

Färjestad har visat intresse – men värmlänningen har inte bråttom.

– Jag kommer inte ta något beslut innan jag vet var Bik Karlskoga spelar, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fyra femtedelar är spelat av den hockeyallsvenska toppen och med 45 poäng, fördelat på 19 mål och 26 assist, är det Victor Ejdsell som toppar poängligan före lag- och kedjekamraten Alex Lavoie.

• Hade du något personligt poängmål inför säsongen?

– Nja, men runt 0,5 poäng per match hade jag väl kunnat tänkt mig. Så jag har haft en bra utveckling jämfört med vad jag trodde, säger Ejdsell vars snitt än så länge är 1,12 poäng per match.

– Det är klart jag är nöjd. Jag har bra självförtroende, har fått bra förtroende från tränarna och får spela mycket. Det var det jag var ute efter, att ta ett steg ned för att utvecklas. Spela 17 minuter i allsvenskan mot fem i SHL.

• Hur häftigt skulle det vara att vinna poängligan?

– Självklart skulle det vara coolt, men det är inget jag tänker på dagligen. Jag tar det som en kul grej, inte mer än så. Det vore roligare att få spela allsvensk final.

Att döma av historien så skulle en poängligavinst garantera SHL-spel nästa år – oavsett om Bik Karlskoga skulle gå upp eller inte. De fem senaste poängligavinnarna i allsvenskan har alla tagit klivet upp till SHL.

Och Victor Ejdsell kommer inte bli något undantag.

– Det är klart jag vet att det finns intresse. Samtidigt ligger vi så bra till i serien, skulle jag börja prata kontrakt med andra lag skulle jag nog känna mig lite kluven. Så jag har bett agenten om att vi ska ta det lugnt, först vill jag se vart den här säsongen leder med Bik.

• Men du kommer spela i SHL nästa säsong, antingen med Bik eller med något annat lag?

– Det är klart att den chansen är ganska stor. Jag har som mål att komma tillbaka till SHL och när det gått såpass bra känner jag att jag kommer vara redo för det steget. Jag vill absolut spela där nästa säsong.

Färjestad sa redan när Ejdsell lämnade dem förra sommaren att de skulle fortsätta bevaka honom noga. Håkan Loob sa i VF i december: ”Det är klart vi inte blundar för hans framgång... Att det finns intresse för att vi någon gång skulle vilja plocka tillbaka honom behöver man inte vara Einstein för att förstå”.

Enligt uppgifter till VF har diskussioner nu inletts, något som Victor Ejdsell bekräftar.

– Jag vet via min agent att det finns intresse från dem. Men som sagt, i och med att vi ligger där vi ligger kommer jag inte stressa till något nytt ställe.

Under tiden i FBK, totalt tre säsonger, var Victor Ejdsell tydlig med sin kärlek till klubben. Men vid ett eventuellt klubbyte kommer inte den faktorn bli den avgörande.

– Vilken roll jag kan få kommer vara viktigast för var jag spelar nästa säsong. Jag har många mål i min karriär, jag drömmer till exempel fortfarande om att en dag få spela på andra sidan Atlanten till och med, och då är det viktigt. Jag kommer naturligtvis väga in allt runt om, men chansen jag ser att själv utvecklas kommer vara viktigast.

Men innan de tankarna blir centrala i Victor Ejdsells hjärna återstår att spela klart den nuvarande säsongen. Och redan på lördagen kan man ta ett stort kliv mot att uppfylla den där drömmen om spel i den allsvenska finalen.

Som tabelltvåa tar Bik Karlskoga nämligen emot trean Pantern. Vid hemmaseger är marginalen mellan dem tio poäng, vid förlust bara fyra.

– En oerhört viktig match. Det gäller att vi är på tå, av de tre matcher vi spelat mot dem har de vunnit två. De spelar med en enorm fart så det gäller att vi matchar den om vi ska vinna.

FAKTA | Tidigare allsvenska poängkungar

2015/2016

• Marcus Nilsson, Bik Karlskoga.

• 56 (19+37) poäng på 52 matcher.

• Lämnade för SHL och Färjestad.

2014/2015

• Jacob Lagacé, Asplöven.

• 57 (20+37) poäng på 52 matcher.

• Lämnade för SHL och Luleå.

2013/2014

• Joey Tenute, Malmö.

• 50 (16+34) poäng på 49 matcher.

• Följde med Malmö upp i SHL.

2012/2013

• Evan McGrath, Oskarshamn.

• 50 (22+28) poäng på 52 matcher.

• Lämnade för SHL och Frölunda.

2011/2012

• Broc Little, Västerås.

• 66 (35+31) poäng på 51 matcher.

• Lämnade för SHL och AIK.

FAKTA | Andra Bik Karlskoga-spelare som kan hamna i SHL

Andrew Engelage, 28, målvakt.

• Den 195 centimeter och 103 kilo tunge kanadensaren har varit en jätte i kassen i dubbel bemärkelse. Har bäst statistik (94,16 i räddningsprocent och 1,63 i insläppta mål i snitt per match) av samtliga målvakter i allsvenskan och kommer garanterat få SHL-bud.

Theodor Lennström, 22, back.

• Kom inför förra säsongen efter att ha haft en undanskymd roll i AIK. Har utvecklats rejält och ett mål förra säsongen har blivit till nio redan den här säsongen. Spelskicklig back med bra skridskoåkning, högaktuell för SHL-spel till hösten.

Carl Persson, 21, forward.

• Värvades inför förra säsongen bara för att omedelbart lånas ut till Kristianstad i division 1. Fick chansen vid skador och presterade såpass bra att han blev kvar. I vinter har skåningen blommat ut rejält, sexa i poängligan och trea i målligan. Tung och kraftfull forward som är stark med puck.

Alex Lavoie, 24, forward.

• Något av en chansvärvning från Indy Fuel i ECHL som blivit en stor succé. Tvåa i poängligan, 41 (12+29) poäng på 41 matcher bakom radarpartnern Ejdsell. Duktig i powerplay, nästan hälften av hans poäng har kommit där. Bör kunna utvecklas ytterligare och därmed vara intressant för SHL-klubbar.

Rätta oss
1 / 1

Victor Ejdsell, 21, har gjort succé i Nobelhallen i vinter, och nu medger värmlänningen att det kommer bli spel i SHL nästa säsong – antingen i Bik Karlskoga eller i någon annan klubb.

Aktuell artikel (1 av 8)
Poängkungen blickar mot SHL

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!