Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Ishockey

Minnesota behöll Brodin

Inte borttrejdad – och sen skyddad inför expansionsdraften
Foto: Trevor Hagan

Det blev ingen trejd för Jonas Brodin.

I stället valde Minnesota att skydda den värmländske backen inför onsdagens expansionsdraft.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det ryktades flitigt under veckan att Jonas Brodin kunde vara på väg bort från Minnesota Wild eftersom klubben, som har bra bredd både på forwards- och backsidan, inte skulle kunna skydda alla de spelare de ville behålla i expansionsdraften nu på onsdag.

Det nya NHL-laget Vegas Golden Knights får där välja en spelare från varje NHL-lag av de spelare som klubbarna inte valt att ”skydda” – och det utan att spelarens nuvarande klubb får någon som helst kompensation för spelaren.

Och det var därför det ryktades att Minnesota var på väg att trejda bort värmlänningen till en annan klubb för att inte riskera att förlora honom utan att få något i utbyte.

Men när deadline för trejder, på lördagskvällen svensk tid, hade passerat var det utan att varken Brodin eller någon annan back trejdats iväg av Wild.

Och när listorna – med vilka spelare klubbarna valt att skydda respektive lämna tillgängliga inför expansionsdraften – på söndagseftermiddagen svensk tid blev offentliga var Brodin en av de backar som Minnesota valde att skydda.

Edsvallasonen blir därmed kvar i laget, precis som Ryan Suter och Jared Spurgeon. På backsidan lämnas dock både lovande Matt Dumba och stabile Marco Scandella tillgängliga precis som lagets toppcenter Eric Staal bland forwards.

För Wild återstår därmed två alternativ. Endera att helt enkelt acceptera att man kommer bli av med en viktig spelare – eller att innan onsdag göra en deal med Vegas där man ger upp till exempel draftval för att de ska låta bli att välja någon av de tillgängliga spelarna som Wild lämnat oskyddade.

Minnesotas andre värmlänning Joel Eriksson Ek blir även han kvar i Wild då spelare som fortfarande har så kallade "entry level-kontrakt" automatiskt var skyddade inför expansionsdraften.

Kvar i sina respektive klubbar blir även Oscar Klefbom och Marcus Johansson.

Klefbom var tillsammans med Adam Larsson och Andrej Sekera de backar som Edmonton Oilers valde att skydda och i Washington Capitals var Marcus Johansson en av sju forwards som den gångna säsongens poängbästa lag i grundserien såg till att Vegas inte kan välja.

Valbar är dock Jacob de la Rose i Montreal, men det skulle förvåna om han blir Vegas val där.

För det finns gott om kvalitetsspelare tillgängliga. Pittsburgh Penguins valde till exempel inte att skydda Carl Hagelin men han lär bli kvar oavsett då alla uppgifter tyder på att Vegas kommer välja trefaldige Stanley Cup-mästaren Marc-André Fleury från Penguins och max får välja en spelare från varje lag.

Andra svenska NHL-profiler som finns tillgängliga för Vegas är till exempel Marcus Krüger, Chicago, Carl Söderberg, Colorado, William Karlsson, Columbus samt Jonathan Ericsson och Niklas Kronwall i Detroit.

Andra namn som sticker ut bland de tillgängliga spelarna är Mike Cammalleri, New Jersey, Petr Mrazek, Detroit, Roberto Luongo och Jonathan Marchessault, Florida, James Neal i Nashville, Tomas Plekanec, Montreal, Sami Vatanen, Anaheim, och Bobby Ryan, Ottawa.

Rätta oss
1 / 1

Jonas Brodin blir kvar i Minnesota Wild över expansionsdraften – värmlänningen var en av de tre backar som klubben valde att skydda.

Aktuell artikel (1 av 8)
Minnesota behöll Brodin

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!