Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Ishockey

”Micke” har sett 207 FBK-matcher – i rad

Foto: Stefan Eriksson

Det började i slutspelet 2014.

Sedan dess har Micke Andersson, 48, sett samtliga Färjestadsmatcher – på plats.

Efter 160 mil i bil väntar match 208 i Italien på lördag.

– Gemenskapen med spelare och ledare är roligast, säger Andersson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Varför en liten kille uppvuxen i Mariestad började hålla på Färjestad har Micke Andersson själv funderat på många gånger.

– Det måste vara Harald Lückner och Tommy Samuelssons fel helt enkelt, säger Andersson om duon som båda har Mariestads Bois som moderklubb men som i ung ålder på 70-talet flyttade till Karlstad för spel i Färjestad.

– De var ju ganska omskrivna. Så det måste ha varit det som var anledningen. För det fanns ingen annan runt omkring, i familj och så, som höll på Färjestad. Jag var väldigt ensam. Men redan på bilder från förskolan har jag kläder med FBK-loggor på, säger Andersson med ett skratt.

Att i en tid utan internet eller ständigt tv-sända matcher följa Färjestad från andra sidan Vänern var inte helt enkelt.

– Jag tog mig upp på alla möjliga sätt. Liftade eller hittade någon konstig busslinje. Då var det ju ingen fara att åka med någon lastbilschaufför, jag blev ivägsläppt av mina föräldrar.

Supporterskapet till Färjestad har varit starkt sedan dess men 2014 exploderade det. För sedan SM-finalserien för drygt tre år sedan så har Micke Andersson sett varenda Färjestadsmatch på plats.

SHL-matcher på både hemma- och bortaplan.

Träningsmatcher i ett gäng småhallar runt om i Sverige.

Champions Hockey League i länder som Tjeckien, Schweiz och Polen.

Oavsett var matchen har spelats – Micke Andersson har varit på plats.

– Sedan 2014 har jag sett allt. 207 matcher i rad är jag uppe i.

Varför har intresset växt sig så starkt?

– Jag har sett vad det har gett mig. Jag tänkte sluta inför den här säsongen men min familj och sambo övertalade mig att fortsätta just på grund av vad det ger mig. De vill inte ha mig gåendes hemma, deprimerad. Det har blivit en del av mitt liv, för mig har det ersatt jobb och arbetskamrater.

Micke Andersson är nämligen sjukpensionär efter att ha varit med om en arbetsplatsolycka där han föll från ett hustak och slog i huvudet illa.

– Det är viktigt för mig att vara bland folk. Skadan gör att jag vet att jag kommer att tappa talet. Därför gör jag saker nu som jag trivs med och tycker om.

Att se Färjestad på plats toppar den listan. När VF-sporten når Micke Andersson står han och systersonen Simon Andersson vid färjelägret i Trelleborg och väntar båten till tyska Rostock.

Målet: Italienska Vinschgau där Färjestad på lördag och söndag ställs mot Linz och Ingolstadt.

– Hade vi åkt genom Danmark hade det varit 175 mil. Nu när vi tog färjan blir det 160 mil och vi får sex timmars vila där. För sen kör vi hela natten genom Tyskland, säger Micke som det senaste året allt oftare haft Simon som resesällskap.

– Han såg 48 matcher i fjol. Det är väl lite mitt fel att han blivit så intresserad. Men det är kul, innan var jag van att åka så mycket själv. Och vi trivs fantastiskt bra ihop.

Med i bilen finns dessutom ett gäng – för en roadtrip - något udda attiraljer.

– En slipmaskin, en handsktork, lite verktyg och en musikanläggning, säger Micke.

Utrustningen i bilen är medskickad av Färjestad.

– Jag har själv flugit med dem och vet vilket kaos det blir med grejerna. Slipmaskinen är materialarna dessutom väldigt rädda om så de är tacksamma att jag kan köra ned grejerna.

Micke Andersson har verkligen blivit en del av Färjestadsfamiljen till den grad att nyförvärv nu för tiden går fram och presenterar sig för honom.

Hur länge kommer du fortsätta?

– Inför den här säsongen sa jag att ”nu skiter jag i det”. Folk sa till mig att ”du kan väl se hemmamatcherna i alla fall” men det tror jag skulle vara jättesvårt, slutar jag så måste jag klippa helt.

– Men sen får vi se. Ekonomiskt är det tufft. Det kostar mycket – pengar som jag inte har egentligen. Jag har fått sälja av lite prylar för att ha råd nu i början, men jag hoppas att jag ska klara hela säsongen. Nu har jag ju betat av den längsta resan.

Vinterns FBK, hur ser du på lagbygget?

– Jätteintressant. Jämfört med tidigare känns det som att de spelarna man värvat nu är handplockade till sättet man vill spela. Det saknas lite bredd i truppen men om alla får vara friska och hela tror jag på det.

Spelarmässigt, vilka har du imponerats av?

– Jesse Virtanen har varit bra, och Michael Lindqvist var otroligt bra senast i Eskilstuna. Då såg han ut lite som Marcus ”Lilliz” Nilsson gjort tidigare – för han har det helt klart hänt något med. Han har ett helt annat självförtroende i år.

Rätta oss
1 / 4

På plats. Micke Andersson – i vit tröja – på plats i Tjeckien och Prag under CHL-mötet mot Sparta Prag förra säsongen – en av de 207 Färjestadsmatcher på rad Mariestadskillen sett.

2 / 4

Milan Gulas och Micke Andersson fick en speciell relation och när tjecken på Instagram tackade fansen för stödet efter åren i FBK var det med en bild med just Micke. Själv fick han en signerad FBK-tröja av Gulas. Och när tjecken anslöt till FBK – då de CHL-spelade i Tjeckien förra hösten – och flög med laget till Sverige var Gulas order klar: ”Jag åker med om det är Micke som kör upp min bil till Karlstad”.

3 / 4

Micke och Simon Andersson på plats i Italien efter ett dygn i bil – och de hälsades välkomna av ett välbekant ansikte – Ingolstadttränaren Tommy Samuelsson.

4 / 4

Aktuell artikel (1 av 8)
”Micke” har sett 207 FBK-matcher – i rad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!