Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Ishockey

Flera regeländringar inför kommande säsong

Foto: Mikael Fritzon/TT

Svenska ishockeyförbundet presenterade på onsdagen flera nya regler till säsongen 18/19. Där framför allt fem stycken sticker ut.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I en intervju med Expressen och Mrmadhawk presenterar Joel Hansson som ansvarar för domarna på förbundet de fem största regeländringarna. Totalt är det tjugo förändringar som har gjorts.

Lag som felar på tekning efter icing kommer nu att få stå kvar.

– Vi har märkt att på efterföljande tekning kan man skicka fram en back på tekningen, för att dra ut på tiden. Då ska domaren inte skicka bort den spelaren, utan domaren ska släppa pucken. Avsikten med att inte kunna byta vid en icing är att laget som pressar på ska tjäna på det, säger Joel Hansson.

Spelare som tappar hjälmen får sätta på den igen så länge den knäpps korrekt.

– Det är framförallt i tre mot fem som vi vill ge ett lag som har en spelare som tappar hjälmen, möjlighet att knäppa den och inte tvingas till byte.

Ett varningssystem likt det som fotbollen använder.

– Här vill vi komma åt så kallade straff som inte påverkar matcherna. Om man skickar ut en spelare med tio sekunder kvar och som gör något, och det står 5-1 i matchen, så saknar det betydelse. Istället kommer detta hänga med som en varning. Gör samma spelare eller ledare en handling, så blir det avstängning.

Tredjemålvakter i förbundsserier.

– SHL har haft detta på prov under en säsong. Nu ska det ske i alla förbundsserier. Det ska vara en säkerhet och trygghet för lagen att ha en tredjemålvakt.

Förtydligande kring spelare i målgården.

– En liten störning på målvakten ska inte behöva ge ett straff. Så vi kommer snarare att se beslut, där vi inte dömer mål, och så behöver det inte innebära utvisning.

Rätta oss
1 / 1

Den värmländske SHL-domaren Mikael Sjöqvist.

Aktuell artikel (1 av 8)
Flera regeländringar inför kommande säsong

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!