Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Ishockey

Färjestads oväntade succépar

Foto: Håkan Strandman

Tillsammans har de varit en av försäsongens stora positiva överraskningar.

Färjestad har hittat en perfekt kombo i nyförvärven Jesse Virtanen, 26, och Jens Westin, 28.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Jesse Virtanen som aldrig har testat på spel utanför Finlands gränser.

Och Jens Westin som har varit en stabil back i allsvenskan för Timrå de fyra senaste åren.

Backarna var två av de spelare flest hade stora frågetecken för kring deras kapacitet inför säsongen – men alla tvivlare har fått svar på tal under försäsongen.

Redan från första matchen mot Frölunda nere i Strömstad har Virtanen och Westin parats ihop. Och spelet de visat upp har till och med överraskat Färjestads tränarstab.

Det medger Anders ”Ante” Karlsson, som är den som coachar backarna.

– Jag är väldigt nöjd med hur de har spelat så här långt, säger Karlsson och fortsätter:

– Lite förvånad är jag. Fast på ett sätt inte eftersom de passar väldigt bra i lag, sett till deras olika kompetenser. Men jag är överraskad att utfallet blivit så här bra, säger coachen med betoning på så här.

Vad är det som gör att de passar så bra ihop?

– De är väldigt olika. Jesse har väldigt mycket skicklighet i sig. Spelar med små marginaler men löser problem bra och sätter aldrig Jens i svåra situationer. Jens är killen som jobbar hårt, står för lite skitgöra samtidigt som han spelar enkelt och inte heller sätter Jesse i klistret.

FBK-tränaren ser även ytterligare en anledning till att Virtanen och Westin passar tillsammans.

– De är ganska lika som personer faktiskt. De sitter inte och sjunger direkt, ler han.

– Det är två tystlåtna, stabila grabbar. Men de pratar med varandra väldigt mycket i båset, ger varandra feedback och beröm.

Att duon trivs tillsammans är tydligt.

– Vi har ju fått alla sju matcher tillsammans vilket känns bra. Nu vet jag var han är ute på isen, jag trivs med honom, säger Jesse Virtanen och fortsätter:

– Vi är en bra mix. Vi kan skapa chanser i den offensiva zonen och vi kan spela bra i den defensiva.

Hade du hört talas om Jens tidigare?

– Nej, faktiskt inte. Men han är en bra kille, jag gillar honom. På isen vet han alltid vad han ska göra när han får pucken, det gör det enkelt att spela med honom.

Jens Westin är inne på samma linje:

– Det är alltid skönt att ha en man spelar med länge, det underlättar när man lär sig hur den andre rör sig på isen. Sen tycker jag vi hittade varandra ganska snabbt, säger Westin som är imponerad av det backpartnern visat upp.

– Han är grym med pucken. Hittar passningar till forwards så vi slipper att fastna i egen zon. Målet är alltid att spendera såpass lite tid som möjligt i egen zon, hans förmåga att hitta forwards är det som imponerat mest på mig.

Efter att ha kommit upp som ung back i Modo, med vilka han gjort 191 SHL-matcher, spelade Jens Westin ett år i Finland innan han de fyra senaste säsongerna tillhört Timrå i allsvenskan.

SHL-intresset har varit ljummet – tills Färjestad nu hörde av sig.

– Lite förvånad blev jag. Jag hade inte räknat med det så, jag är ju inte jätteung samtidigt som jag trivdes bra i Timrå. Men jag har alltid haft som mål att få spela i SHL, det är dit jag strävat. Och förra säsongen tycker jag att jag tog några steg upp jämfört med tidigare år. Det var kul att de hörde av sig.

28-åringen trivs i nya klubben.

– Jag kom in i det snabbt, både i gruppen och i stan. Och på isen tycker jag också att jag har kommit in i det mer och mer. Nu känner jag mig bekväm med det mesta.

Precis som Jens Westin ser Jesse Virtanen nu fram emot att SHL-säsongen ska dra i gång.

– Ja, det ska bli kul nu när de riktiga matcherna startar. Bara en försäsongsmatch kvar, nu ser jag fram emot lördag, säger Virtanen som dock haft nytta av försäsongen.

Skillnaden mellan finska och svenska ligan var stor.

– Det är snabbare här, spelarna är lite mer skickliga och bättre på skridskorna. I Finland tänker man mer på defensiven först. Nu känns det bra, men de första försäsongsmatcherna var farten det tuffaste att anpassa sig till. Men nu har vi fått sex-sju veckors träning, nu känns det bra.

Du är redo att bidra direkt och ha en stor roll?

– Givetvis, det är därför jag är här, säger landslagsbacken.

Rätta oss
1 / 3

Jens Westin och Jesse Virtanen har gjort stor succé tillsammans under försäsongen och är ett gjutet backpar inför premiären.­

2 / 3

Jesse Virtanen trivs i Karlstad.

3 / 3

Jens Westin är laddad inför premiären.

Aktuell artikel (1 av 8)
Färjestads oväntade succépar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!