Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Ishockey

Färjestad ska fortsätta att jaga

Foto: Helena Dahlgren

Tio matcher kvar.

Ett tydligt mål – komma ikapp och ta sig förbi Brynäs för att fixa en direktplats till kvartsfinalspelet.

– Än så länge har vi varit bäst under press, säger lagkaptenen Magnus Nygren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Inför säsongens första landslagsuppehåll avslutade Färjestad med två raka segrar och klev därmed upp på en tredjeplats i tabellen.

Formen lyckades inte alls konserveras under de elva dagar som Färjestad hade spelledigt.

Det blev visserligen två segrar – efter straffar och förlängning – när serien startade om. Men under november snittade Färjestad 1,1 poäng per match – att jämföras med 1,9 poäng per match under oktober.

Vid nästa landslagsuppehåll hade Färjestad tappat hela vägen till en niondeplats i tabellen.

Färjestad hade alltså börjat tappa redan innan den tunga sjukdoms- och skadeperioden i slutet av december och början av januari.

Nu ligger Färjestad åtta och har Brynäs inom räckhåll – fem poäng skiljer lagen åt. Färjestad har tio matcher kvar att spela, Brynäs nio.

– Vi har varit så fokuserade på att jaga hela tiden och på något sätt känns det som att vi behöver hålla kvar den känslan. Vi är ju inte där än och det kommer säkert inte vara avgjort förrän sista matchen, säger Magnus Nygren.

– Jag vet inte om jag ska säga att vi är bäst under press, men än så länge har det varit så.

Det borgar för en stark avslutning på grundserien och en möjlighet att undvika en åttondelsfinalserie över tre matcher.

– Det är klart att vi siktar på att vinna alla matcher som är kvar, men det är inte alltid sporten är så, konstaterar Nygren.

Närmast väntar alltså ett dubbelmöte med Rögle – hemma fredag, borta lördag.

– Det blir viktigt att sätta ner foten ordentligt, de har spelat en match och vi kommer från ett längre uppehåll. Tempot ska vi nog ha i oss, men det gäller att vi håller oss till grunderna. Vi kan inte bara jaga mål utan spela lite på vad som ges också.

• Det har blivit lite svängdörrshockey mot Rögle tidigare under säsongen.

– Det har det blivit mot många av lagen på nedre halvan.

– Folk kanske förväntar sig ”sex enkla” mot Rögle, men det är jäkligt tufft att möta de här lagen. På något sätt är man så förberedd på att inte underskatta dem så att man överskattar dem i stället.

– Det blir nästan lite för mycket respekt så att man ger dem ytor i stället för att spela vårt spel. Nu hoppas jag vi har det självförtroendet i gruppen så vi kan spela aggressivt och avslappnat.

För Magnus Nygren har inte landslagsuppehållet inneburit någon vila.

Han hade en nyckelroll i Tre Kronor under Sweden Hockey Games. FBK-kaptenen är dock inte helt nöjd med sin insats i blågult.

– Upp och ner, jag är nöjd med min defensiva insats, jag var inte så farlig offensivt känner jag. Tre matcher och tre olika backpartners och en fjärde i powerplay. Dessutom i en position som jag inte spelat på hela säsongen, där stod jag på Milans position ute till vänster. Jag skyller inte på något, utan att jag känner att jag har mer att ge, säger Nygren.

– Men jag är jäkligt stolt över att få sånt förtroende och det betyder väl att jag gjort något bra.

Nygren fick på nära håll se Joel Eriksson Ek göra A-landslagsdebut i tävlingssammanhang. FBK-talangen visade framfötterna – inte minst i premiärmatchen mot Tjeckien.

– Inte förvånad, han är respektlös och tar för sig på ett sätt som väldigt få gör. Imponerad, han har mycket i sig och han har skallen med sig. Jag är glad att vi får ha honom här den här säsongen, sedan blir det nog inte så mycket mer av honom här...

Rätta oss
1 / 1

Magnus Nygren är fast besluten om att Färjestad ska komma ikapp Brynäs och ta en direktplats till kvartsfinalspelet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Färjestad ska fortsätta att jaga

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!