Torsdag, 21 september - vecka 38
Ishockey

”Färjestad alltid ett bra alternativ”

NHL-meriterade värmlänningen jagas av SHL-klubbar
Foto: Billy Hurst

En outsider i Färjestads centerjakt: NHL-meriterade värmlänningen Jacob de la Rose som haft kontakt med flera SHL-klubbar.

– Jag känner mig inte klar i Nordamerika men skulle jag inte få ett kontrakt är det skönt att det finns intresse – och Färjestad kommer alltid vara intressant för mig, säger 21-åringen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Peter Jakobsson har varit tydlig med att Färjestad inte känner någon brådska i jakten på den sista pusselbit där en center ska in för att göra lagbygget komplett.

Om han har fortsatt is i magen kan det dyka upp ett väldigt intressant namn på marknaden.

21-årige Arvikasonen Jacob de la Rose med 64 NHL-matcher på meritlistan.

– Det är en del SHL-klubbar som hört av sig. Några direkt till mig och några som sagt till agenten att de kan vara intresserade om det blir aktuellt. Kul att det finns intresse, skönt att känna att om det inte skulle bli något där borta så finns det alternativ, säger Jacob de la Rose.

• Färjestad?

– De har säkert pratat med min agent, säger de la Rose som gjorde en säsong i Färjestad som J18-spelare efter att tidigare tillhört Nor IK och innan dess moderklubben Arvika HC.

Ett infekterat bråk blossade upp när han lämnade FBK för Leksand efter en säsong. Exakt vad som skedde råder det delade meningar om, klubben tyckte familjen de la Rose gått bakom ryggen på dem då han besökt Brynäs. Så trots att han till sist ville stanna sa FBK nej – och de la Rose hamnade i Leksand.

Nu verkar allt gammalt groll vara glömt.

– Det är klart att Färjestad alltid är intressant i och med att jag är värmlänning, har vuxit upp här och kollat på dem när jag var liten. Färjestad kommer alltid vara ett väldigt bra alternativ för mig, säger Jacob de la Rose som dessutom är nära bekant med bland annat Marcus ”Lilliz” Nilsson.

– Ja, vi känner varandra väldigt bra. Min tjej och hans tjej är systrar så vi träffas en hel del.

– Vi ska faktiskt till Spanien tillsammans i morgon, säger de la Rose som sedan förra sommaren har en lägenhet i Karlstad.

Från Leksandstiden har han även bra koll på nye FBK-tränaren Gereon Dahlgren.

– Jag hade honom i J18, J20 och lite i A-laget. Ett bra namn för FBK att få in, otroligt engagerad och intresserad. Jag tror och hoppas det kommer bli bra, han var väldigt omtyckt uppe i Leksand.

Det treåriga rookiekontrakt som Jacob de la Rose skrev med Montreal Canadiens 2014 går ut nu. Och han slår klart och tydligt fast att det är en fortsättning i Nordamerika som är prio ett.

– Ja, jag känner mig inte klar där än. Tanken är att vara kvar och testa lite till. Jag är fortfarande ung och känner att jag framför allt under den andra halvan av den senaste säsongen utvecklades mycket.

– Då fick jag spela i alla spelformer i AHL, spela över 20 minuter per match och spela ”viktiga minuter”. Jag tror det är bra för min utveckling att stanna.

• Hur går förhandlingarna med Montreal?

– Jag tror att de och agenten håller på och förhandlar. Jag vill inte ta ut något i förskott men det är klart jag hoppas på en lösning.

Sett till antalet NHL-matcher har de la Rose fått mindre och mindre förtroende. 33 NHL-matcher första året blev till 22 säsong två och nio i vintras. Men i AHL och St John's IceCaps tog han ett stort kliv och gjorde 31 (14+17) poäng på 62 matcher.

– Jag var lite trögstartad och det är klart jag hoppats på fler NHL-matcher. Men andra halvan av säsongen är jag jättenöjd med. När man spelar bra och får upp självförtroendet kommer poängen också, säger de la Rosé vars lag tog sig till AHL-slutspelet Calder Cup men där blev utslagna i första rundan av Syracuse Crunch.

Rätta oss
1 / 2

Jacob de la Rose sitter på ett utgående kontrakt med Montreal Canadiens och berättar att intresse finns från flera SHL-klubbar.

2 / 2

Jacob de la Rose försöker överlista Edmontonmålvakten Cam Talbot.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Färjestad alltid ett bra alternativ”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!