Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Insändare

Vindkraft in, invånare ut?

Foto: TRONS / TT

Vi säger nej till vindkraft i Hagfors kommun och appellerar till kommunen att den använder sig av sin vetorätt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Som invånare i Hagfors kommun är vi mycket oroade på grund av den stora förstörelsen som byggnad och drift av vindkraftanläggningar ska medföra. De väldokumenterade nackdelarna låter inte alls attraktivt för oss som bor här eller för folk som vill flytta hit.

Hagfors kommun och dess entreprenörer är väldigt angelägna när det gäller att locka hit nya företagare, husägare, skattebetalare. Vi tycker att det blir betydligt svårare för dem att lyckas när Hagfors får en så ful skyline istället av den levande skog som fanns där innan. Hagfors riskerar då att få ett rykte att vara en kommun som tillåter naturförstörelse utan att det finns något positivt motvärde för kommunen och dess skattebetalare alls.

Klart att grön energi först och främst låter som en bra grej att ha. Men om man läser om vindparkernas ineffektivitet (energiförbrukning vid tillverkning, uppbyggnad och underhåll, jämförd med den energin som man får ur en sådan anläggning – om det blåser), då låter det mer som om fördelen bara ligger hos de som blir subventionerade för att de bygger mer och mer anläggningar (och slipper samtidigt skogsföryngring), inte hos kommunen och dess invånare för den delen.

Turisterna blir bortskrämda av detta, det är vi ganska säkra på. Själv valde vi Hagfors som vårt nya hem för att kommunen är så oerhört vackert belägen med mycket orörd och tyst natur omkring.

Det var inte meningen att flytta bort igen. Vi har etablerat två företag i Hagfors kommun, varav ett välgående Bed & Breakfast. Men om turisterna i framtiden letar efter orörd natur någon annanstans kan det för många av oss i turistbranschen betyda att vi blir tvungna att också flytta bort. Vi pratade med en del företagare i turistbranschen som bekräftade detta.

Vi säger nej till vindkraft i Hagfors kommun och appellerar till kommunen att den använder sig av sin vetorätt.

Sandra Müller

Rätta oss
1 / 1

Skribenten skriver att hon som invånare och företagare i Hagfors är mycket oroad över vad vindkraften kommer medföra.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vindkraft in, invånare ut?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!