Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Våra boenden fungerar bra

Svar på ”Kräver ett Bäva-upprop” VF 9/12.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Intressant att bli citerad av en insändarskribent som inte var med när jag gjorde dessa uttalanden under bussresan. Tråkigt att du inte vill sätta ditt namn under insändaren. Men jag vill förtydliga mina uttalanden.

Jag informerade om att det 2015, när vi analyserade behovet av särskilt boende, fanns ett överskott på platser så den som önskade fick plats omgående. Efter det vet alla att upphandlingen av de 18 platser som Stiftelsen Broängen hade tyvärr resulterade i att boendet stängde. Detta tillsammans med att omsättningen på platser minskat drastiskt under 2016 har skapat en bristsituation med många väntande.

Därför har det nu gjorts en ny analys som anger ett behov av 60 platser under de kommande tio åren. Kommunfullmäktige har nu tagit beslut om att bygga nytt.

Behovet av trygghetsboenden eller likande fick belysning efter att Kristinehamns Bostads AB skickat en enkät till alla över 55 år. Efter detta har flera projekt aktualiserats - Sannakajen som dessvärre försenats på grund av överklaganden, och nu senast kvarteret Tellus bakom Stadshotellet. Man kan önska att fler fastighetsägare tar i frågan och bygger anpassade lägenheter. Service vid trygghetsboenden beslutas efter behov hos de boende.

Resan till Skärhamn och Tubberödshus var intressant. Den visade ett annat sätt att organisera boende för äldre. På lång sikt har kommunen delat upp de äldre efter vårdbehov där gruppen med demensdiagnos inte är välkomna på alla boenden. Det innebär att de boende har större förutsättningar att delta i verksamheten och påverka den.

Tubberödshus drivs som en intraprenad, vilket innebär att personalen själva har önskat att driva verksamheten som ett ”eget bolag” med egen ekonomi (tilldelning från kommunen) och styrelse. Det skapar möjlighet att ha aktiviteter, så länge de ryms i budgeten. De boende har egen restaurang, sköter lokalvården själva och har viss hemtjänst i närliggande trygghetsboende.

Ingen vill väl själv bo eller sätta sina anhöriga på äldreboenden som inte är bra. De boenden vi har i Kristinehamns kommun i dag fungerar bra och får bra betyg i brukarundersökningar. Om det är så dåligt som insändarskribenten skriver borde alla politiker oavsett partifärg reagera och analysera vad som fattas. I det fallet är det nog inte bara ett Bäva som behövs.

Bo Andersson (S)

ledamot i Socialnämnden

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Våra boenden fungerar bra

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!