Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Vansinne att servera lamm

Alfred Nobel som 1896 testamenterade sin förmögenhet till mänsklighetens fromma skulle tappa hakan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sällan har väl så många genier samlats för att göra något så dumt tillsammans som när man äter lammkött på Nobelmiddagen. Alfred Nobel som 1896 testamenterade sin förmögenhet till mänsklighetens fromma skulle tappa hakan om han visste att det på hans födelsedag serverades lammsadel. Lamm och nötkött är de livsmedel som har allra störst klimatpåverkan.

Den mark som används för att producera kött skulle vi kunna ha skog på. En hektar skog binder sanslösa 400 ton koldioxid. Om man tar med det i beräkningarna (vilket forskare på Chalmers har gjort) orsakar ett kilo nöt eller lamm lika mycket växthusgaser som 60 liter bensin. Eller hela 150 kilo koldioxidekvivalenter. Är det någon som tror att mannen som instiftade Nobels fredspris skulle vilja att vi till hans minne förstörde planeten för djur, natur och framtida generationer genom att frossa lammkött?

Enligt en ny forskningsrapport som kom 2017 och som återges på webbplatsen OurWorldInData.org krävs det hundra gånger mer mark för protein i nötkött än i baljväxter. Det är kort sagt ett vansinnigt slöseri att konsumera nöt och lammkött medan Arktis blir isfritt och permafrosten i Sibirien tinar. Alfred Nobel kan skatta sig lycklig som slapp uppleva detta vansinne som inte ens hans Nobelpris tycks bita på.

Jonas Paulsson

civilingenjör i teknisk fysik

Rätta oss
1 / 1

Till huvudrätt fick Nobelgästerna i år frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Vansinne att servera lamm

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!