Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Insändare

Våldet mot HBTQ-personer måste stoppas

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

HBTQ-personer blir ofta bemötta med oförståelse, okunskap och kränkningar i samspelet med sin omvärld, däribland den egna familjen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Idag, den 17 maj, är det IDAHOT-dagen. IDAHOT står för International day against homophobia, transphobia and biphobia och bildades år 2004 för att uppmärksamma våldet och diskrimineringen som sker mot HBTQ-personer.

Enligt RFSL blir hatbrott mot HBTQ-personer runt om i hela världen allt vanligare. Det sker allvarliga inskränkningar på HBTQ-personers rättigheter och säkerhet på flertalet platser, såsom i Tjetjenien, Ryssland och USA.

I Sverige håller 95 procent helt med om att HBTQ-personer ska ha lika rättigheter som heterosexuella och cis-personer. Trots det är vi inte där än. Bland unga kvinnliga homo- och bisexuella är det 65 procent som inom de senaste tre månaderna blivit utsatta för kränkande behandling. Tre av fyra unga HBTQ-män har blivit utsatta för homofobiska hatbrott. Var femte transperson har blivit utsatt för transfobiskt fysiskt våld.

Vi på Karlstads tjejjour anser att frågan om HBTQ-personers rättigheter måste lyftas för att våldet och diskrimineringen ska få ett slut. Problem kan inte ignoreras till lösning.

I år har IDAHOT fokus på familjer.

År 2015 hade inga homosexuella par fått adoptera ett barn från någon av de svenska internationella adoptionsbyråerna, trots att lagen om att homosexuella pars rätt till adoption funnits i 10 år. En kvinna i Östergötland blev samma år ombedd att betala extra för sin insemination på en fertilitetsklinik endast för att hennes partner var en kvinna och inte en man.

För att åstadkomma förbättring krävs ett normkritiskt tänkande för att kunna skapa ett samhälle som visar på acceptans och förståelse för allas skilda sätt att vara och leva. Vi måste börja prata om förtrycket och normerna, men framför allt måste vi börja lyssna! Respekt för andra människors upplevelser är en livsnödvändig ingrediens för att uppnå jämlikhet.

Rätta oss
1 / 1

"Vi på Karlstads tjejjour anser att frågan om HBTQ-personers rättigheter måste lyftas för att våldet och diskrimineringen ska få ett slut. Problem kan inte ignoreras till lösning."

Aktuell artikel (1 av 8)
Våldet mot HBTQ-personer måste stoppas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!