Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Insändare

Vad vilja Socialdemokraterna?

Att bekänna sig som socialdemokrat är inget enkelt ställningstagande. De närmast troende grundar sin lojalitet på ytlig retorik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den är i dagens politiska landskap lätt att svälja. Anna Kindberg Batra och Jimmie Åkesson är tacksamma måltavlor. Att kritisera dem är som att skjuta på sittande fågel. Björklund och Lööf kan häva ur sig den ena dumheten efter den andra utan att tas på allvar. Kristdemokraterna bekämpas bäst med bibelcitat.

Reepalus rapport om ordnings och reda i välfärden kommer att klargöra motsättningarna mellan gräsrötter och ledning. S-ledningen vill begränsa debatten till att gälla skolan. Låt mig därför också göra det.

Som bekant drev Göran Persson igenom kommunaliseringen utan remissförfarande och trots massiv kritik från lärarfacken. Sedan dess har utförsbacken varit brant och lång. Ett av Perssons argument var att lärarkåren var otillbörligt gynnad i jämförelse med andra offentliganställda. På 60-talet skulle en lärarlön vara jämställd med ett riksdagsarvode. Yrket ansågs vara så betydelsefullt. Perssons intentioner blev lyckade. Idag är en lärarlön hälften av ett riksdagsarvode. Som en följd av detta har vi en stor lärarbrist och utbildningsplatserna fylls inte med sökande.

Schleicher från OECD påpekar att svensk skola ”är i stort behov av genomgripande förändringar”. Skolan har blivit alltmer ojämlik.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi kom i veckan med rapporten ”2017:1 Dags för omprövning - en ESO-rapport om styrning av offentlig verksamhet”. Rapportförfattaren Per Molander skräder inte orden. De senaste decenniernas marknadsliberala inbrytningar i offentlig verksamhet har skapat mer problem än lösningar. Vad gäller skolans problem och framtid säger han att det fria skolvalet bör avskaffas och skolan återförstatligas.

För regering och ledande socialdemokrater är detta en besk medicin. De vill helst fortsätta med plåsterlapparna som om det inte skulle räcka med de 55 reformer och ett 60-tal olika bidrag som riktat sig mot skolan den senaste 20 åren. Den 30 mars skrev ledningen för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, i Svenska Dagbladet att staten inte ska använda pekpinnar mot kommunerna. Det kravet är undertecknat av två moderater och två socialdemokrater. De är helt överens om att Sverige ska ha 290 skolministrar och verkar nöjda med dagens tillstånd. Den genomgripande förändring som kommunaliseringen innebar blev starten på den slalompist som den svenska skolan befinner sig i

Hans Skagerlind

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Vad vilja Socialdemokraterna?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!