Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Insändare

Uppförandekod ökar inte förtroendet

Den 6 augusti publicerade VF en kort debattartikel där Landsbygdspartiet oberoende gör ett försök att lyfta förtroendet för sina politiker. Detta då LPO uppfattar att politikerföraktet ökar bland vanligt folk.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Uppförandekoder, stadgar och annan formalia som kan tänkas styra hur politiker ska uppföra sig är inget unikt för LPO. Jag vågar nog, utan fullständiga belägg t.o.m. påstå att samtliga riksdagspartier har kandidatförsäkran, stadgar och kongressbeslut att följa. Bryter man mot något av dessa kan man straffas med uteslutning.

Det är fint att LPO också har krav på sina kandidater. Det är något man kan förvänta sig av ett parti som aspirerar på makt i kommun eller landsting. Något jag däremot tycker är lite underligt är hur det i sig ska minska politikerföraktet.

Enligt egen erfarenhet finns det egentligen bara ett fungerande verktyg man har till förfogande som politiker för att bryta ner barriärer och minska politikerföraktet. Samtalet.

Att prata med folk, att ta sig ut på gator, torg, knacka dörrar och prata politik och våga stå för sina åsikter. Att i varje samtal lyfta värdet av demokratin, speciellt i de tillfällen man inte kommer överens och löpande arbeta för att möta väljaren med respekt. Utan det personliga samtalet stannar man vid att vara en byråkratisk skrivbordsprodukt.

Självklart är kandidatförsäkran en viktig och självklar fråga inom ett parti, men något förtroende skapar den inte. Oftast gör den dock mest nytta efter att olyckan varit framme. Med jordnära politiker som aktivt träffar vanliga människor i olika sammanhang kan man däremot bygga upp riktigt förtroende.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Uppförandekod ökar inte förtroendet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!