Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Insändare

Sverige får mig att skämmas

Foto: TT

Jag är vansinnig. Vansinnigt förundrad över att mitt Sverige, som jag alltid varit så stolt över, kan få mig att skämmas så oerhört mycket.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Jag skäms över synen på människovärdet, på barns och familjers värde, från våra politiska beslutsfattare. Jag skäms så oerhört för myndighetsutövningen och framförallt rättsosäkerheten och godtyckligheten hos Migrationsverket. Jag skäms för att våra riksdagspolitiker slösar bort pengar, tid och framförallt liv genom den politik man valt att driva.

Jag arbetar med nyanlända barn och unga i en kommunal boendeverksamhet som jag är oerhört stolt över. Men allt det goda som vi gör, allt det goda som våra barn och ungdomar gör får inte utrymme eftersom så mycket runtomkring oss är så fundamentalt bakvänt.

Jag är vansinnig. Vansinnig på att beslutsfattarna i mitt Sverige – med en demografi som kräver invandring av unga människor för att kunna bibehålla den välfärd som vi byggt upp – investerar i dessa nyanlända ungdomar precis så länge som det krävs för att få tillbaka resultaten men sedan väljer att skicka tillbaks dem till deras krigshärjade hemländer. Det är en ekvation som jag aldrig kommer att förstå ekonomiskt och en ekvation som jag aldrig kommer att respektera mänskligt.

Mitt land har en högre rättssäkerhet i kassan på Systembolaget än på Migrationsverket. På Systembolaget nekas man köp om man inte kan visa sina handlingar, på Migrationsverket ändrar man din ålder om du inte kan visa dina handlingar. Konsekvenserna för individen är oerhörda, oöverblickbara. Konsekvenserna för samhället likaså, men det talas det inte om.

Om någon myndighet som hanterar oss infödda (arbetsförmedlingen, försäkringskassan, csn till exempel) hade utövat sin myndighet så som Migrationsverket gör hade myndighetschefer avsatts och regleringsbreven rivits upp. Men Migrationsverket utövar myndighet över dem som redan har minst reell makt och lägst röster i vårt samhälle. Därför fortsätter det. Men det är inte Migrationsverkets fel. Det är departementschefernas fel, våra politikers fel. Alltså vårt fel.

Jag är vansinnig. Vansinnig för att jag använder argument som pengar, kostnader och myndighetsutövning – när det handlar om människor.

Människor som jag möter varje dag. Människor – barn – som har blivit slagträn i såväl nationella som lokala politiska diskussioner och beslut. Barn som aldrig verkar undkomma övergreppen.

Övergreppen står, just nu, mitt land för och därför skäms jag. Det gör mig vansinnig.

Marcus Wihk

människa

Rätta oss
1 / 1

”Mitt land har en högre rättssäkerhet i kassan på Systembolaget än på Migrationsverket”, skriver skribenten.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sverige får mig att skämmas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!