Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Strålande tider för KBAB

KBAB sätter det affärsmässiga framför det allmännyttiga syftet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är strålande tider för KBAB (Karlstads Bostads AB)! KBAB är ett av de mest lönsamma bolagen i Sverige med sin vinst på i snitt 15 800 kronor per lägenhet under 2016. En tiondel av vinsten tar kommunen – de gör en så kallad värdeöverföring – för att använda till bostadssociala ändamål. Vi kallar det för en extraskatt, som hyresgästerna ska betala. Vi har bett kommunen redovisa vad pengarna används till, men det vill de inte göra.

Uppdraget för ett kommunalt bostadsbolag är det allmännyttiga syftet, som innebär att främja bostadsförsörjningen i kommunen. Här är affärsmässigheten verktyget för att uppnå det allmännyttiga syftet. Dessa två syften måste gå hand i hand. Hittills har Karlstad valt att sätta det affärsmässiga främst.

Inte nog med det, politiken i Karlstad har helt frånsagt sig beslutandemakten. De låter moderbolaget Karlstads Stadshus AB bestämma hur stor vinsten ska vara i KBAB. Vi menar att beslut, som direkt påverkar KBAB:s hyresgäster, bör beslutas av politiken. Det är ett måste om man som medborgare, hyresgäster och andra, ska ha möjlighet att i demokratisk ordning påverka beslut.

Som det ser ut nu bidrar varje hyresgäst hos KBAB med 1 300 kronor till bolagets vinst – varje månad! Det har Karlstads Stadshus bestämt. Är det rättvist?

Styrelsen för Hyresgästföreningen Karlstad samt 70 medlemmar på föreningens höstmöte den 7/12 2017

Rätta oss
1 / 1

KBAB är ett av de mest lönsamma bolagen i Sverige. Foto: Ted Andreasson

Aktuell artikel (1 av 8)
Strålande tider för KBAB

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!