Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Insändare

Skatt på koldioxid meningslös

Foto: Erik Johansen

Koldioxidens roll för den globala temperaturen och klimatet är trots alla påståenden om motsatsen inte fastställd.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Låt oss ändå anta att koldioxiden kan påverka klimatet. Även då är kraven på att vi i Sverige skall begränsa våra utsläpp utan praktisk betydelse. Om Sverige försvann från jordens yta skulle utsläppen av växthusgaser globalt bara minska med 0,15 procent.

Vår minimala andel minskar dessutom framöver eftersom flera länder med Kina och Indien i spetsen bygger nya fossildrivna kraftverk. De tog sig nämligen rätten att med hänsyn till sin befolknings ökande energibehov öka sina utsläpp fram till 2030 enligt överenskommelserna i Paris hösten 2015.

Skatter som skall påverka oss svenskar att minska våra utsläpp kostar bara pengar utan att ge något vettigt i utbyte. Många politiker, särskilt Miljö- och Centerpartister, framhärdar och påstår utan motivation att dessa pålagor är oerhört viktiga för hålla klimatet i schack. Den aktuella flygskatten är inget undantag. Jag tar den som exempel för att visa att påståendena saknar verklighetsförankring:

Vaclav Klaus är professor och har varit president i Tjeckien. Från hans bok Blue Planet in Green Schackles: ”Debatten om global uppvärmning är i huvudsak en debatt om frihet. Miljöaktivisterna vill bestämma över varje möjlig (och omöjlig) aspekt av våra liv.”

Skall vi utan att få ett vettigt och väl underbyggt motiv verkligen finna oss i det?

Rätta oss
1 / 1

"Skatter som skall påverka oss svenskar att minska våra utsläpp kostar bara pengar utan att ge något vettigt i utbyte", anser insändarskribenterna.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skatt på koldioxid meningslös

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!