Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Insändare

Noa sjunger för fred

Sångerskan är inte populär bland de styrande i Israel.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den israeliska sångerskan Achinoam Nini – känd som ”Noa” – och hennes musikaliska partner Gil Dor drar världen runt och sjunger för fulla hus, som nyligen i Australien. Hennes tolv skivalbum har sålts i miljontals exemplar. Hon har uppträtt för påven Johannes Paulus II, Vita Huset och Ekonomiskt forum i Davos. Hon är goodwill-ambassadör för Israel i FN:s organ för livsmedel och jordbruk (FAO). Men bland de styrande hemma i Israel är hon inte populär. Varför?

Jo, Noa sjunger för fred. För gemenskap och samförstånd mellan israeler och palestinier, för ett slut på den israeliska ockupationen av palestinskt land. Sådant går inte hem bland de högerextrema religiösa nationalister som dessa dagar styr Israel. Olika framträdanden ställs in med motiveringar som att hennes närvaro skapar ”onödiga spänningar och känslor” och hennes sponsorfond, ”New Israel Fund”, har av Yair Netanyahu – son till den nuvarande premiärministern – kallats ”en fond för att förgöra Israel”.

Israel har i dag en kulturpolitik där det är normaliserat att helt sortera bort det icke-judiska ur kulturarvet, bokstavligen gräva bort icke önskvärda arkeologiska fynd, styra in läromedel och undervisning på det strikt judiska, frysa ut artister som vägrar uppträda i olagliga bosättningar på ockuperad mark – och där kulturministern, Miri Regev, lämnar salen under uppläsning av poem av den palestinske nationalskalden Mahmoud Darwish. När ”Society of Authors, Composers and Music Publishers” ville ge Noa ett pris för livslång prestation att dela med sångaren Ariel Zilber – en artist som utmärkt sig för att sprida hat mot araber och vänstersympatisörer – vägrade hon helt enkelt att ta emot priset, och gick dessutom ur organisationen.

Enligt Noa har hon förlorat mycket ekonomiskt på att använda sin musikaliska framgång till att stå upp för en rättvis fred. ”Men jag är i gott sällskap” tillägger hon. "Presidenten i Israel – Reuven Rivlin, en högerman – betraktas också som förrädare av samma människor för sin vägran att benåda soldaten som sköt ihjäl en sårad terrorist”. Noa tror fortfarande på en dialog, på att det är möjligt med en tvåstatslösning med två länder, Israel och Palestina, sida vid sida i fred. ”Israeler och Palestinier har rätt till självbestämmande, precis som australier”, förklarade hon vid sitt framträdande i Sydney.

Gunnar Olofsson

Rätta oss
1 / 1

Noa (till vänster) representerade 2009 Israel i Melodifestivalen, tillsammans med Mira Awad. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Noa sjunger för fred

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!