Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Insändare

Muminparken – ett högriskprojektFoto: Håkan Strandman

Många kommuninnevånare har reagerat över Kommunens planer att sälja ut delar av Skutberget till en Muminpark.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Man anser att man säljer ut och förstör hjärtat i det finaste natur och friluftsområde vi har i Karlstad. Jag delar den uppfattningen till 100 procent men tänker belysa frågan från en annan synvinkel.

Efter 25 år som entreprenör och företagare så vet jag alla bra idéer inte automatiskt blir en ekonomisk succé. Det tror jag alla som drivit företag under längre tid kan skriva under på. Även när alla förutsättningar finns räcker det inte med hårt arbete och engagemang för att lyckas. Vissa projekt blir aldrig lönsamma eftersom man har missbedömt marknaden. Jag vill hävda att anläggandet av en Muminpark på Skutberget är en sådan missbedömning som har små möjligheter att lyckas.

Självklart är det rätt av kommunen att satsa pengar på Skutberget och det är positivt att man utveckla området. Det har man också beskrivit i planer under lång tid.


Kommunen mål var från början mycket högtflygande. Man ville hitta en entreprenör som skulle locka 700 000 besökare per år. Hur man kom fram till denna målbild kan man fråga sig men den finns beskriven i övergripande planer. Efter diverse utredningar och samråd föll valet av plats på den norra delen av Skutberget. Ett område som kunde användas utan att inverka alltför mycket på befintlig verksamhet. Att finna en verksamhet som passar och som drar 700 000 människor är en omöjlig uppgift. Allt ligger därför stilla flera år tills man får kontakt med företaget bakom Muminvärlden i Finland. En verksamhet som Kommunen tycker passar in utan att störa befintlig verksamhet. Bolaget bedömer att man skall locka 400 000 besökare om året trots att man bara har 170 000 betalande i den befintliga parken i Finland. Det är här Kommunen borde ha reagerat och ställt sig frågan. Är det rimligt att 400 000 skall besöka en Muminpark i Karlstad varje år. Men när man äntligen hittat en tänkbar entreprenör så blir man förblindad och kör på den lösningen. Att bolaget som investerar inte nöjde sig med den platta norra delen av Skutberget är ganska självklart. Kommunen blir tvungen att erbjuda något bättre. Varför inte skota den misskötta motionscentralen och erbjuda området däromkring.

Jag är mycket tveksam till att en Muminpark på Skutberget blir någon succé då kalkylen 400 000 besökare om året är en utopi.

Jag vill belysa detta genom att kommentera några uppgifter från den förstudie som Norske konsulten Kaluna AS gjort för Karlstad Kommun. En förstudie med ett antal direkta felaktigheter men ändå användbar som ett diskussionsunderlag.

Man överskattar varumärket Mumins styrka. En Muminpark i Karlstad är inte på något sätt jämförbar med Astrid Lindgren Värld som har 475 000 besökare om året. Hur starkt varumärket Mumin är vet ingen men det är sannolikt inte starkare i Sverige än det är i Finland, d.v.s. mindre än 170 000 betalande besökare per år. Att utländska besökare skall välja Muminkopian i Karlstad istället för originalet i Finland känns ganska osannolikt.

Hur många besökare kommer årligen besöka Muminparken? I förstudien har man valt att börja kalkylen vid 200 000 besökare år. Vid detta besökstal skulle parken gå med förlust cirka 1 Mkr. Anta att parken bara skulle locka 100 000 besökare (10 000/vecka under juni-juli). Då skulle förlusten per år dra iväg till drygt 20 Mkr eftersom avskrivningar och personalkostnader ligger kvar med lägre intäkter. Hur lång uthållighet skulle parken ha med sådana förlustsiffror.

Intäkterna i kalkylen bygger 472 kronor per besökare. Det blir knappt 1900 kronor för en familj med 2 vuxna och 2 barn. Hur många familjer kommer återkomma till parken varje år.

Man beskriver upptagningsområdet som alla boende inom 3 timmar i bil. Man påstår i förstudien att det bor 64 procent av Svenska befolkningen i området. Om man inte tror på att det bor 2 100 000 runt Västerås utan 267 000 i Västmanland samt lägger till Värmlands 279 000 så har man 49 procent eller 4,8 miljoner inom 3 timmar. I Sverige är 18,7 procent av befolkningen barn mellan 0-15 år. Det ger drygt 895 000 barn i målområdet. Anta att 25 procent av dessa har rätt ålder och tänkbart intresse för Mumins sagor. Då har vi 223 000 barn kvar. Anta att det medföljer 1 vuxen per barn så är taket 450 000 besökare per år. Nästan alla som bor inom målområdet skall alltså åka till denna park i Karlstad varje år på sin sommarsemester. Det kommer naturligtvis inte att ske. Kan parken locka 100 000 om året är det fantastiskt men sannolikt är även det en hög siffra.

Kära politiker vakna! Ni håller på att köra i diket med full fart och på vägen dit kommer ni förstöra det område som många karlstadsbor vill bevara. Om några år finns i Karlstad annars ännu ett misslyckat turistprojekt typ Sunne Vattenland eller Medeltidens värld i Götene.

Föreningen Skutbergets Wenner menar att går att utveckla Skutberget till attraktivt aktivitetsområde utan att påverka befintligt område negativt. Det finns många kreativa förslag som är positiva för Karlstadsborna men som aldrig kommer locka 400 000 besökare. Men det är tveksamt om man kan finna någon verksamhet som kan göra det. Om man tycker att Karlstad ligger centralt i ett område med 5 miljoner människor så behöver man nog lyfta blicken något. Det tar dock 3 timmar för flertalet att ta sig hit. Hur resonerar man t.ex. i Enköpings kommun som kanske har 3 miljoner inom en halvtimma.

Rätta oss
1 / 1

"Jag är mycket tveksam till att en Muminpark på Skutberget blir någon succé då kalkylen 400 000 besökare om året är en utopi."

Aktuell artikel (1 av 8)
Muminparken – ett högriskprojektDela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!