Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Kärnkraft kan lätt ersättas

Svar till Claes-Henrik Engström 28/11

Artikeln fortsätter efter annonsen

I sin insändare i VF 28 november bekymrar sig Claes-Henrik Engström för att industrin, om inte kärnkraft finns kvar, kan stå utan el en kall, mörk och vindstilla vinterdag då solpaneler och vindkraftverk inte kan leverera.

Kärnkraft är problematisk. Säkerheten är dyr och slutförvarsfrågan för avfallet är inte löst. Och eftersom nu kärnkraften med säkerhet kommer att försvinna så småningom för att befintliga reaktorer är gamla och nya är för dyra, måste det naturligtvis finnas en lösning för den framtida elförsörjningen. Framtidens el kommer från förnybara källor som vatten, vind, sol och biomassa. Dit fokuseras en stor del av dagens forskning och utvecklingen är häpnadsväckande.

Men åtminstone sol- och vindkraft är väderberoende. Kan det alltså bli problem? Förmodligen inte i Norden som har en gemensam elmarknad. Norge och Sverige har mycket vattenkraft som lätt kan jämna ut ojämn elproduktion, vilket hela tiden sker i dag, något som kärnkraft (och även kolkraft) inte alls kan.

Det finns en studie för Sverige av Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH i Stockholm, där man har antagit att all kärnkraft är avstängd och all el kommer från vattenkraft (47%), vind (36%), sol (7%), resten från kraftvärme och produktion som industrin matar in. Man har tagit vädret under 2011 som exempel och räknat ut om vattenkraften då hade kunnat utjämna de väderberoende variationerna. Resultatet var att det bara fanns ganska få timmar där det inte räckte. Som lösning kan man ha reservkraft i form av gaskraftverk. Detta är dyrt eftersom sådana kraftverk bara behövs några få timmar per år. Ett alternativ är att de storförbrukare som enkelt kan reducera produktion under några timmar gör det mot ersättning. Sådant finns redan idag och kallas effektreserv.

Men möjligtvis behövs inte allt detta om el kan importeras. Det är nämligen sällan som det samtidigt är vindstilla och svinkallt i hela Norden och på kontinenten. Redan nu finns ledningar med stor överföringskapacitet från Norge och Sverige söderut. Ju större marknadsområdet är desto mindre sannolikt blir det att vädervariationerna kan ställa till med problem. Mycket information finns på Svenska Kraftnätets hemsida.

Claes-Henrik Engström behöver inte vara rädd. Energisystemen byggs just nu om och anpassas till de nya energislagen i hela världen, även i Sverige. Det är en längre process och den största faran i Sverige är att man stödjer den gamla kärnkraften ännu längre så att vind- och solel inte kan konkurrera och därmed inte byggs ut i tillräckligt snabb takt för att kunna ersätta reaktorerna när dessa i vilket fall måste läggas ner.

Wolfgang Ranke

Fysiker, Föreningen Värmland mot kärnkraft

Rätta oss
1 / 1

Framtidens el kommer från förnybara källor som vatten, vind, sol och biomassa. Foto: Mattias Lundin

Aktuell artikel (1 av 8)
Kärnkraft kan lätt ersättas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!