Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Ingen ska behöva frysa

Svar till Margareta Brandby-Cöster, VF 22/12

Artikeln fortsätter efter annonsen

Margareta Brandby-Cöster, präst och teologie doktor, skriver i en debattartikel i VF att Karlstad minsann har råd att ha julbelysning och konst på torget men inte erbjuder hemlösa skydd för natten.

Det är både rätt och fel.

De fina vargarna på torget har blivit uppskattade och är ett samverkansprojekt mellan kommunen, några företagare och föreningen Centrum Karlstad. Ett bra exempel på samverkan för vår stads bästa.

Samverkan behövs också i socialt arbete. I Socialnämnden har vi just tagit beslut om cirka 10 miljoner kronor i stöd till kyrkor och föreningar som arbetar med socialt utsatta människor. Ett viktigt arbete som vi vill stödja.

En förening som fått det stöd man sökt från kommunen är föreningen Vintervärme. Föreningen består av flertalet kyrkor i vår stad. Vi har sedan länge ett gott samarbete. Lösningarna för tillfälliga boenden har växlat genom åren. Senast bedrev man ett nattcafé i Rias lokaler. Just i år har det varit svårt att hitta lokal trots att såväl kyrkor som kommun samverkat i frågan. Den största svårigheten är brandskyddet. För att få erbjuda nattvila i en lokal behövs brandskyddsåtgärder som oftast kostar miljontals kronor att genomföra.

Men tillsammans med föreningen försöker vi hitta en lösning. Om det finns andra privata fastighetsägare som vill ge tips på lämplig lokal är ni välkomna att höra av er.

När det gäller kommunens socialtjänst så har vi att följa sociallagen. Det innebär att vi tar hand om alla karlstadsbor och erbjuder någon form av boende. Av de som av socialstyrelsen definieras som hemlösa i vår stad finns över 200 personer i någon form av boende som vi ordnat. Det kan vara andrahandskontrakt, bostad först, institutionsboende, vandrarhem eller i värsta fall hotell några nätter. Vi är däremot tveksamma till den form av kommunalt natthärbärge där människor med olika former av problem ska köa för att komma in på ett natthärbärge. Vi vill finna lösningar som är värdiga och anpassade för vars och ens behov.

För besökare som vistas tillfälligt i kommunen har vi inte möjlighet att erbjuda samma omhändertagande. Det vi får göra med våra skattemedel är att erbjuda hjälp till hemresa, dagersättning till mat eller akut sjukvård om det behövs – och det gör vi.

Sen finns det personer som av olika anledningar inte vill ha med myndigheter att göra. Där är det svårt för oss att hjälpa – men vi tror föreningar och kyrkor kan vara en god mellanhand.

Vi har ett gott samarbete med föreningslivet i Karlstad. Vi möts regelbundet och resonerar om hur vi kan finna nya vägar och verksamheter för att gemensamt kunna möta människors behov. Vi vill fortsätta den dialogen. Vi tror vi hittar lösningar. För ingen ska behöva frysa på natten i vår stad.

Per-Inge Lidén

ordförande (MP) Arbetsmarknads- och socialnämnden

Monica Persson

socialdirektör Karlstads kommun

Rätta oss
1 / 1

Skribenterna bemöter debattartikel med rubriken "Konsten hjälper oss att se" där Margareta Brandby-Cöster jämför de lysande vargarna på Karlstads torg med kommunens bidrag till föreningen Vintervärme, vilka vardera i år kostat 150 000 kronor. Foto: Håkan Strandman

Aktuell artikel (1 av 8)
Ingen ska behöva frysa

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!