Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Ingen plats för hat och hot

Exempel på vad förtroendevalda får utstå.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Är det okej att stoppa bajs i ett kuvert och skicka till någon? Är det okej att hänga en avskuren djurdel på grinden hemma hos någon? Är det okej att lämna meddelanden med hot på telefonen? Är det okej att skälla ut någon mitt i kyrkan inför förskräckta barn vid en julkonsert? Är det okej att skicka brev med dödshot till en persons hemadress? Är det okej att gång på gång via sociala medier anklaga någon för att vara inkompetent och ohederlig?

Nej, det är det ju så klart inte. Det är ju fruktansvärt! Ändå har allt detta hänt. Och det har hänt här i Karlstad. Det här är exempel på vad förtroendevalda får utstå – och listan skulle kunna göras mycket längre.

Naturligtvis ska vi diskutera och debattera sakfrågor men varför ger sig en del personer sig själv rätten att hota, skälla och utföra det mest märkliga saker mot andra människor? För vi är alla människor, även om man har ett uppdrag som förtroendevald.

Vi bor i ett land som är i fred, vi är inne i en högkonjunktur och lever i en demokrati. Varifrån kommer ilskan och misstron som får människor att agera på det här sättet? Vi måste verkligen ställa oss den frågan, för vem kommer att våga, vilja och orka ställa upp och företräda oss andra i framtiden? Om det bara blir de mest hårdhudade som klarar ett sådant uppdrag – vad händer då med demokratin?

Jag hoppas att vi nu och i framtiden kommer att kunna diskutera sakfrågor, att människor tillåts ha olika uppfattningar och att tonen är respektfull – hat och hot ska inte ha någon plats i vare sig det privata eller offentliga rummet.

Susanne Sävenfalk

Rätta oss
1 / 1

Förtroendevalda i Karlstad har bland annat fått ta emot hot på telefon, bajs i kuvert och avskurna djurdelar på grinden. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 8)
Ingen plats för hat och hot

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!