Fredag, 22 september - vecka 38
Insändare

Glad påsk utan burägg!

Nu under påsken äts åtskilliga ägg, varav en stor del kommer från burhönor. I Sverige hålls över sju miljoner hönor inspärrade i äggfabriker. Av dessa är drygt ca 1, 25 miljoner instängda i bur.

Artikeln fortsätter efter annonsen

De numera tillåtna burarna är så kallade modifierade burar som innehåller sandbad, rede och sittpinne. Dessa är dock inte mycket bättre än de gamla. De flesta hönor som inte lever i burar vistas inomhus i stora stallar, vilket inte heller är någon bra miljö. Man får ha högst nio hönor per kvadratmeter i så kallade envåningssystem för ”frigående höns”. Hönor är sociala djur med stort behov av rörelse, sällskap och samspel med andra individer. De har också ett stort behov av att söka föda. Det är viktigt att hönor har stort utrymme för att röra sig, söka föda och för att kunna gå undan från gruppen för att få lugn och ro. 94 procent av hönorna inom äggindustrin får aldrig vara utomhus. De som får vara ute, på sommaren, är de som finns inom den ekologiska produktionen. En höna är lönsam i äggindustrin under ungefär 1,5 år.

Efter det dödas hon.

Bidra inte till detta djur­plågeri – köp inte ägg från burhönor. Man klarar sig faktiskt utmärkt utan ägg. Glad Påsk utan ägg!

Henrik Scheutz

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Glad påsk utan burägg!

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!