Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Insändare

Fröken Friman var liberal

-
-Insändare:
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Tv-serien Fröken Frimans krig gjorde upprepad succé i juldagarna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I ett debattinlägg (VF 29/12) låter dock Gunilla Svantorp och Inga-Lill Röhr (S) påskina att de färgstarka karaktärerna skulle vara en del av den tidiga socialdemokratiska rörelsen. Inget kunde vara mer felaktigt.

Verklighetens fröken Dagmar Friman hette Anna Whitlock och var organiserad liberal. I hennes närmsta krets fanns även de kvinnliga liberalerna Ann Margret Holmgren, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren.

Ja, och så Selma Lagerlöf förstås. Utan deras, och många fler liberalers insatser, hade det dröjt än längre med rösträtt för kvinnor i Sverige. Det behöver knappast påpekas att vi inom Liberalerna vårdar dessa pionjärers namn och minne ömt. Inte minst därför att dagens liberala parti har sina historiska rötter i den svenska rösträttsrörelsen.

Att som Svantorp och Röhr försöka revidera historien och utmåla verklighetens Frimansgäng till socialdemokrater är i bästa fall okunnigt och i sämsta fall uttryck för ren och skär populism i hopp om att den breda tv-publiken inte har koll på vilken partibok folk hade för drygt hundra år sedan. Men så mycket har dock inte socialdemokratin att skämmas för.

Arbetarrörelsen har sina egna förkämpar för den allmänna rösträtten, alla värda sin beundran. Men verklighetens Dagmar Friman var inte socialist. Hon trodde på individen och dennes rätt att forma sitt eget liv, inte på förmyndlig socialism och överordnade samhällssystem. Något vi kan lära av än idag.

Johan Chytraeus (L)

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Fröken Friman var liberal

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!