Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Insändare

Försvara Folkrätten

De som strävar efter rättvisa och jämlikhet, även mellan nationer, de som vill ha lag och ordning, även mellan länder, de borde alla fördöma de angrepp mot folkrätten som USA gjorde sig skyldig till med bombningarna av syriska armén den 7 april.

Artikeln fortsätter efter annonsen

FN-stadgans våldsförbud i artikel 2.4 gäller alla medlemsländer. Krig är förbjudet mellan länder. Folkrätten förbjuder kränkningar av andra länders territorium utom i tre definierade fall: Sjävförsvar, det vill säga när det egna landet direkt hotas av militärt angrepp, när FN sanktionerat ingreppet på grund av hot mot världsfreden och när den lagliga regeringen i ett land bett om bistånd. Trumps order om bomber mot den syriska nationen bryter mot lagen mot krig.

Sverige borde, som en enad nation, över partigränserna, försvara och stå upp för FN-stadgan och med diplomatiska medel protestera mot övergreppet mot Syrien. Oavsett vad vi eller Donald Trump tycker om Bashar al-Assad, så handlar inte internationella relationer om god eller ond, demokrati eller diktatur utan om de lagar som reglerar umgänget mellan nationer, lagar som är avsedda att undvika att världen dras in i nya krig, där inte ens Sverige är tryggat.

Karin Falk

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Försvara Folkrätten

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!