Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Drömmar kan bli verklighet

Angående Bengt Starrins insändare om en dröm.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Bengt Starrin skrev i en insändare 12 december här i VF att han har en vän som haft en märklig dröm. I den kom Skutberget att räddas från mumintroll, inhägnad och avgifter. Det började med demonstrationen den 2 december, som följdes av flera ännu större. Våra förtroendevalda kom i den vackra drömmen att släppa sin prestige och tänka om. Demonstrationen i mars 2018 samlade över 5 000 människor på Stora torget. Strax därefter reagerade först kommunalrådet Per Samuel Nisser. Han sade sig inte längre vara så sugen på en temapark med en massa troll. De andra partierna hakade på, ett efter ett. Det här med en ny temapark skulle vi nu kunna glömma. Vi har redan en, sades det. Friluftsparken Skutberget. Men det var i drömmen det.

Vi vet att drömmar ibland kan bli verklighet. Och att politiker med oövertänkta visioner emellanåt kan komma till insikt. Det är i vilket fall vårt hopp. För varför ska vi med kommunens skattepengar involvera oss i ekonomiska högriskprojekt? Sverige fullständigt dräller av kommunstödda misslyckade temaparker som gått i putten. Nämnas kan de i Götene, Älvkarleby, Kalmar och Varberg. Däremot verkar naturturism gå som tåget, växa så det knakar.

I den rykande färska statliga utredningen ”En politik för hållbar turism och växande besöksnäring” nämns inte ordet temapark en enda gång. Om det vettiga med naturturism ägnas 27 sidor. Efterfrågan på natur- och äventyrsupplevelser ökar år efter år. Detta är den stora, heta trenden inom besöksnäringen.

Skutbergsgården, alldeles intill motionscentralen, står sedan ett par år öde och utan verksamhet. Varför inte bygga om huset invändigt och göra det till ett STF vandrarhem? Där skulle också kunna finnas något slags servering. Läget är enastående även för vinteraktiviteter.

Kombinationen strand, vandrarhem och motionscentral skulle kunna bli ett riktigt lyckokast. Gissa om det här området skulle vara välbesökt av barnfamiljer, Karlstadsbor, utsocknes, utländska turister och campare. Ännu fler än i dag.

Våra förtroendevalda pratar däremot gärna om att mumintroll på Skutberget kommer ge en massa nya jobb inom besöksnäringen. Det vet de ingenting om. En Muminpark på Skutberget kan mycket väl visa sig vara inget annat än ett luftslott. Man ger bort kanske det finaste vi har. Man pratar om kontrakt med det finska bolaget på femtio år. Ingen har en aning om utfallet.

Det mesta pekar på att vår kommunstyrelse vad gäller Muminfrågan helt enkelt har varit lite för snabba på bollen, spelat för högt. Man borde ha tänkt ett varv till innan man fastnade i sin oövertänkta vision. Man kan bara hoppas att de snart inser att de hoppat i fel tunna och att de sitter med dåliga kort. Att de helt enkelt begär omgiv. Byter spår. Byter vision.

Till sist en direkt fråga till Karlstads socialdemokrater och miljöpartister: Om Per Samuel Nisser kommer till er och meddelar att han har svängt i frågan, kommer ni då att stödja honom? Eller är det så att ni kommer att ta första steget? Ingen tvekan om att ni borde göra det. Inse att det är er uppgift som förtroendevalda att värna om kommuninvånarnas intressen. Medborgarnas önskan borde vara mer värd än att stödja ett kommersiellt finskt företag i en skakig satsning.

Jag tror och hoppas att så är fallet. Drömmar kan understundom bli verklighet. Vad tycker ni medlemmar i de olika partierna? Är ni nöjda med det sättet som era företrädare hanterar frågan?

Janne Ekelöf

Rätta oss
1 / 1

Skribenten kommer med förslag på hur Skutberget kan utvecklas utan att involvera mumintroll. Foto: Håkan Strandman

Aktuell artikel (1 av 8)
Drömmar kan bli verklighet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!