Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Behöver ingen frysa?

Svar till Per-Inge Lidén och Monica Persson, VF 28/12

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tack, Per-Inge Lidén och Monica Persson för era synpunkter på min artikel om vinterljus och hemlöshet den 22/12. Jag vet precis som ni, inte minst utifrån många års arbete med beredskapsplanering, att det finns komplikationer kring alla svåra sociala frågor.

Frågan om tak över huvudet om natten för de hemlösa är dock egentligen vare sig en politisk fråga eller en social fråga. Det är en medmänsklig fråga och en beredskapsfråga. Och beredskapsplanering skall alltid äga rum innan en akut svår situation inträffar, vare sig det gäller krig, naturkatastrofer eller social utsatthet. Därför bör frågan om de hemlösas sovplatser planeras under sommarhalvåret. När sedan vinterkylan kommer, skall samtalet och det goda samarbetet mellan kommun, kyrkor och föreningar ha lett till en lösning.

I Sverige ser årstiderna likadana ut år efter år. Därför är det stötande att man varje år när kylan redan är här, inte har kommit någon vart med samtalen. För det skall finnas en sovplats för alla när vinterstormen är här! Jag utgår därför ifrån att den sista satsen i ert inlägg är ett löfte och ett konstaterande: ”För ingen ska behöva frysa på natten i vår stad.” Är det så? Ja, då är jag nöjd. Om det däremot fortfarande finns sådana som fryser ute just nu i Karlstad, då har såväl kommun som kyrkor och föreningar ett problem kvar att lösa omedelbart.

Margareta Brandby-Cöster

Rätta oss
1 / 1

Skydd för hemlösa är en beredskapsfråga som ska lösas innan situationen inträffar, hävdar skribenten i sin slutreplik. Foto: Lars Hedelin

Aktuell artikel (1 av 8)
Behöver ingen frysa?

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!