Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Insändare

Både tillväxt och rekreation

Svar på insändare från Henrik, VF 7/12.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Henrik, vi håller med dig om att natur och friluftsliv är viktigt för att Karlstads invånare ska trivas och må bra. Men vi anser att vi både kan utveckla friluftslivet och satsa på en temapark på en del av Skutberget. Karlstad behöver ett starkt besöksmål för barnfamiljer som kan skapa tillväxt och ge arbetstillfällen inom besöksnäringen. Men det ska inte ske på bekostnad av möjligheterna till rekreation och friluftsliv för Karlstadsborna. Tvärtom vill vi utveckla Skutbergets friluftsområde så att fler kommer ut i naturen och lockas till rörelse och aktivitet.

Temaparken berör bara en del av friluftsområdet. Motionsspåren är den del på Skutberget som används mest – 85 000 personer per år springer, går eller cyklar i spåren. Vi håller just nu på och tar fram en vision för Skutbergets friluftsområde, där Karlstadsbornas önskemål om hur de vill utveckla området kommer att vara vägledande. Vi är övertygade om att Skutberget är tillräckligt stort för att kunna utvecklas som friluftsområde sida vid sida med en temapark. Friluftsområdet ska rustas upp och det ska byggas en ny serviceanläggning som ersätter den gamla motionscentralen.

Ett av kommunens mål är att Karlstadsborna ska kunna leva ett hälsosamt liv. Vi jobbar därför aktivt för att invånarna själva ska kunna göra hälsosamma val och må bra. I stadsplaneringen ser vi till att det finns ytor som stimulerar till rörelse och möten mellan människor. Vi har medvetet sett till att det finns möjligheter till rekreation och rörelse i alla delar av Karlstad – inte bara på Skutberget. Vi har byggt nya konstgräsplaner, rustat upp vandringsleder och badplatser. Några exempel på friluftsområden är Jäverön, Mariebergsskogen, I2-skogen och Tyrskogen. Vi har också 20 kommunala badplatser, 16 elljusspår samt 45 vandringsleder och naturreservat runt om i kommunen. I vinter satsar vi på friluftsliv i Bryngfjordsbacken och Tuggelite med ny LED-belysning och över tre kilometer långa konstsnöspår.

Så utöver Skutberget finns det gott om andra områden där man kan utöva aktiviteter i vacker natur. Men Skutberget är en underbar plats för rekreation och ska även i fortsättningen vara ett attraktivt friluftsområde öppet för alla Karlstadsbor.

Ulf Nyqvist

kommundirektör

Mats Ahrén

kultur- och fritidsdirektör

Rätta oss
1 / 1

Friluftsområdet på Skutberget ska rustas upp och det ska byggas en ny serviceanläggning som ersätter den gamla motionscentralen. Foto: Linn Malmén

Aktuell artikel (1 av 8)
Både tillväxt och rekreation

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!