Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Ta hand om dina kryddor

En varm och torr dag är det läge att skörda kryddor.

De flesta kryddorna smakar bäst färska men många av dem passar att torka eller frysa in.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kryddor torkas vanligen genom att man hänger dem upp och ned i små buketter. Det går också bra att använda en svamptork med ollor.

Kryddor kan skördas under hela säsongen men den mesta smaken har de strax innan blomning. Det bästa är att skörda på förmiddagen innan solen blivit för stark.

Bland dem som lämpas bäst för torkning finns lavendel, mynta, salvia, timjan och rosmarin. Om du väljer att göra buketter så tänk på att knyta ihop dem hårt eftersom de krymper när de torkar. Låt dem hänga mörkt, svalt och luftigt i cirka två veckor.

Vid torkning i ugn läggs kryddorna på bakplåtspapper och torkas i max 35 grader med ugnsluckan på glänt. Kryddorna är klara när de går att smula mellan fingrarna.

Alla kryddor passar inte att frysa in men det fungerar bra med dill, persilja och basilika. Dessa passar inte att torka.

Det går också bra att stoppa kvistar av kryddor i flaskor med olivolja eller vitvinsvinäger. Det blir inte bara gott utan ser snyggt ut också. Varför inte spetsat med en chilifrukt?

Rätta oss
1 / 4

Rosmarin, timjan, mynta, salvia och lagerblad är några av de kryddor som lämpar sig för torkning.

2 / 4

Rosmarin är lätt att torka. Den används bland annat till lamm och fläskkött.

3 / 4

Timjan finns av många olika slag, bland annat kryddtimjan och citrontimjan. Lämplig för torkning.

4 / 4

Kryddväxterna kan knytas ihop i små buketter som hängs mörkt för att torka.

Aktuell artikel (1 av 1)
Ta hand om dina kryddor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!