Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Sommartorpet blir permanent boende

Foto: Linn Malmén

Marie Sjödin och Mats Hansson var egentligen på jakt efter en sommarstuga. De hittade torpet i Saxebyn utanför Fagerås, men efter 4,5 års renovering har de insett att de vill bo här permanent.

– Vi räknar med att kunna flytta in till hösten.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det vetegrå huset ligger på en liten upphöjning och paret håller på att greja i trädgården. Invid stenpartiet syns berghällen och i rabatterna har det planterats nya växter. Här finns gamla äppelträd och själva har de planterat körsbärsträd.

– Det var helt igenvuxet när vi flyttade hit. Huset hade stått tomt i 30 år, säger Marie Sjödin.

Huset hade tidigare röd träpanel, det fanns inte vatten och elen fick dras om. Det användes senast som sommarstuga och stod ouppvärmt på vintern.

– Vi rev ut allt invändigt och tog ut den gamla väggpanelen, säger Mats Hansson.

Det visade sig att huset var i sämre skick än de trott, här fanns mögelsvamp, stockarna var ruttna och trädgnagarna hade haft kalas.

– Vi rev och eldade, det var vårt arbetsläger, skrattar Marie Sjödin. Under en period åt vi inte så dottern ringde och bjöd oss på mat.

Huset är egentligen ett torp på 67 kvadratmeter plus en utbyggnad på cirka fem kvadrat som gjorts för att rymma toalett och dusch. På bottenvåningen är allt klart men vinden ska inredas innan det är dags att lämna lägenheten i Karlstad för permanent boende i Saxebyn.

Köket har klätts in med panel som målats med färgen Grön jord från Gysinge.

– Vi har tagit ned en vägg mot sovrummet. Det var en katastrof när vi kom in här, säger Mats Hansson, och visar bilder som tagits under arbetets gång.

Möblerna i såväl kök som vardagsrum och sovrum har inhandlats på loppis och auktioner, en del är arvegods.

– Inget av det vi har hemma passar här. Mycket av det vi har i torpet kommer från Hammarö auktionsverk.

På vinden är den stora murstocken mest iögonfallande och här ska det tapetseras, tak och lister ska målas och sängar ska komma på plats. Det finns även planer på att fixa förråd och utrymme för annan förvaring. Tanken är att vinden ska fungera som gästrum för släkt och vänner.

Renoveringen av torpet har varit varsam.

– Vi har kollat på nätet, målat med linoljefärg och inte använt plast. Det känns bra att veta att allt är rätt.

En del arbete återstår men snart stundar fyra veckors semester.

– Nu känner vi ingen stress längre, säger Marie Sjödin. Förra sommaren ägnade vi åt fasaden.

Ett trädäck västerut ska komma på plats, så småningom. På den 3 800 kvadratmeter stora tomten finns även utrymme för odling, bland annat i pallkragar.

– Vi har odlat för husbehov hela tiden. Vi har hittat en del skifferplattor och om vi hittar mer kan det eventuellt bli en uteplats. Men det får inte bli för mycket, det är bra med öppna ytor för barnbarn och andra som vill sparka boll och annat.

Egentligen var det en sommarstuga som paret ville ha, det fanns inga planer på att flytta hit. Men under arbetets gång har de blivit alltmer fästa vid huset.

– Vi har inte ångrat oss en sekund. Vi har gjort allt själva utom det elektriska och skorstenen, säger Mats Hansson.

– Det är kul med utmaningar, instämmer Marie Sjödin.

Rätta oss
1 / 10

2 / 10

Det är inga problem att handdiska när man kan koppla av med händerna i diskhon och samtidigt titta ut på fåglarna i trädet utanför fönstret.

3 / 10

Torpet vilar tryggt bakom berghällen med stenparti och en stor gräsmatta. Från några av fönstren ser man åkrar och ängar med betande djur.

4 / 10

Även hallen innanför entrén går i gammal stil med träpanel på väggarna.

5 / 10

Än så länge står trädgårdsgruppen på gräsmattan under äppelträden. Men Marie Sjödin och Mats Hansson har hittat en del skifferplattor på tomten och om de hittar fler kanske det blir en uteplats av skiffer.

6 / 10

Kika in i köket. Marie Sjödin berättar att de köpt möbler och annat på loppis och auktioner förutom att det finns en del arvegods som bär på minnen. Nu när det mesta är inhandlat känns det nästan lite tomt att inte längre behöva leta, tycker hon.

7 / 10

I vardagsrummet finns plats för avkoppling, oavsett om man läser eller ser på tv. Möblerna har valts ut för att passa in i den gamla stilen.

8 / 10

Det blir antagligen inte mycket som får följa med när flytten går från lägenheten i Karlstad till torpet utanför Fagerås. Under de åren som Marie Sjödin och Mats Hansson haft torpet har de hunnit samla på sig sådant som passar in i ett gammalt torp.

9 / 10

Pallkragarna ska fyllas med bland annat sallat, potatis och rädisor. De har odlat till husbehov under renoveringstiden och ser fram emot att äta färskpotatis på midsommar.

10 / 10

Morbruket har tagits bort från sockeln och nu syns den gamla husgrunden.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sommartorpet blir permanent boende

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!