Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Solel starkaste trenden

Den starkaste trenden, där intresset ökat mest, är solel och solpaneler.

Det konstaterar Olof Edén och Hanan Othman, energi- och klimatrådgivare i Östvärmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det märker energirådgivarna i hela länet, därför har det hållits mässor på olika platser i Värmland. Det är ett miljövänligt sätt att producera el.

Under dessa mässor har besökarna kunnat lyssna till föredrag och få information om teknik och energi.

– Besökarna har fått information om fördelar så att de vet vad de får, säger Hanan Othman.

– Solel kostar lite grann men den är ändå ekonomiskt försvarbar, säger Olof Edén. Solceller har tidigare mest lockat dem som varit intresserade av tekniken men i dag är den en möjlighet för alla hushåll.

Fler och fler villaägare hör av sig och det är åldersmässigt en blandad grupp. Solcellerna producerar el och hur man sedan väljer sin uppvärmning är upp till var och en.

– Man kan sälja det man inte förbrukar och dessutom få ett skatteavdrag på den delen. Solen producerar ju mest el på sommaren då man förbrukar minst vilket då ger ett överskott, säger Olof Edén.

– Man kan få ett investeringsstöd på 20 procent från länsstyrelsen, säger Hanan Othman. Från början var stödet 55-60 procent men det har sänkts när investeringskostnaden blivit billigare. Stödet kommer att finnas kvar till och med 2019 eller så länge de avsatta pengarna räcker.

Nyligen föreslog regeringen en utökning av investeringsstödet för solceller. Förslaget innebär att stödnivån höjs från 20 procent till 30 procent.

Solpanelerna sätts vanligen upp på taket men det går även att ha dem på en vägg. För att få ut maximalt rekommenderas ett söderläge i 45 graders vinkel.

– Men det är försvarbart att även ha panelerna på öst- eller västsidan av huset eftersom man då får tillgång till solen under morgonen eller kvällen, säger Olof Edén. Vi försöker att avdramatisera det här med 45 grader, det går att få bra resultat ändå. Visst tappar man en del om de placeras lodrätt men man får mer el på vintern då solen står lägre.

Rätta oss
1 / 1

Solel är det område där intresset ökar mest, säger Olof Edén och Hanan Othman, energi- och klimatrådgivare i Östvärmland.

Aktuell artikel (1 av 1)
Solel starkaste trenden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!