Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 november - vecka 46
Hem och Inspiration

Platsen fick styra hur huset skulle se ut

Foto: Foto: Linn Malmen /Linn Malmén

Emil och Henrik Skarin bodde i en lägenhet med lantlig stil. Men intresse för inredning och trädgård spädde på drömmen om att bygga ett eget hus.

När de hittade tomten i Dingelsundet blev det en snabb affär och platsen fick styra hur huset skulle se ut.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag var egentligen ute efter ett renoveringsobjekt, säger Henrik Skarin. Men sedan kom vi på att vi skulle bygga eget. Jag tänkte funkis men det blev en kompromiss och här fick tomten styra.

Tomten hittade Henrik på Hemnet den första semesterdagen 2015. Snabbt kontaktade han Emil och berättade om den.

– En kvart senare stod jag där och ringde mäklaren.

Därefter gick allt snabbt och tillsammans med arkitekten togs en planritning fram. Som förebild hade de ett hus i Alsters Backa som utsetts till Årets hus i Karlstad och här hade de möjlighet att gå in och titta.

I februari 2016 restes huset och i juli flyttade paret in. Då hade de i princip besökt byggarbetsplatsen varje dag.

– Vi anlitade Huspartner som ägs av Kewab vilket innebär att de bland annat har egna elektriker. Vi köpte hela paketet.

Ytorna är öppna och de stora fönstren släpper in mycket ljus. Här finns vardagsrum/allrum, sovrum, kontor och ett rum som, när det är klart, kan fungera som gästrum. Köket har inredning från Marbodal och mitt på golvet tronar en köksö. All inredning går i ljusa toner med inslag av svart, grått och jordiga färger som brunt och beige. Och givetvis gröna växter.

– Vi vill utnyttja ljusinsläppet och håller därför en lugn neutral färgskala, säger Henrik. Det vita poppar upp mer mot en jordig bakgrund. Vi visste vilken känsla vi ville ha liksom färgskalan och stilen.

När det gäller möbler och annan inredning köper killarna det de tycker om, oavsett om det är på antikmässor, Ikea eller HM Home.

– Jag tycker om mycket, säger Emil men det är inte säkert att jag vill ha det själv. Till exempel Shabby chic. Jag vill inte ha burkar överallt.

I huset finns ett större och ett mindre badrum som båda har enhetligt kakel på väggar och golv. Här finns även en tvättstuga med zinklådor för olika prylar, var sak på sin plats.

Båda har intresse för inredning och Emil vill också ägna sig åt trädgården.

– Man kan i alla fall ha en vision.

De anlitade trädgårdsdesignern Linn Malmén som gjorde skisser och gav förslag på växter. Trädgården är ännu i sin linda och nu väntar Emil och Henrik på att det ska ta fart och börja växa. De har bland annat planterat avenbok och tuijor.

Huset har även ett uterum med tre inglasade väggar. Bakom köket finns trädäck där det så småningom ska bli ett utekök med grill.

– Utanför uterummet ska vi ha odlingsbänkar mot carporten, kryddväxter och citrusträd och sedan en stenläggning.

Emil och Henrik Skarin ser fram emot våren och att få sätta igång med alla planer. De är mycket nöjda med huset och tomten.

– Jag rekommenderar verkligen andra människor att bygga hus, säger Emil. Det är värt det, även om man får räkna med ett slitsamt år. Vi har vänner som köpt gamla hus men när de renoverat har det slutat med att de lagt mer pengar än vi har gjort på ett nybygge.

___

Villa Dingelsundet

Här bor: Emil Skarin, 31 år, Henrik Skarin, 37 år, och dansksvenska gårdshunden Sonny, 13 år.

Gör: Emil Skarin är säljchef på OKQ8, Henrik Skarin är visual merchandiser på HM.

Huset: Byggt med Huspartner efter planritning som togs fram tillsammans med en arkitekt. Huset är tillverkat i Råda.

Yta: Boytan är på 136 kvadratmeter, uterum på 30 kvadratmeter samt 90 kvadratmeter altan som sträcker sig delvis runt huset. Tomten är på 2 000 kvadratmeter.

Byggår: Tomten köptes 2015 och huset var inflyttningsklart i juli 2016.

Rätta oss
1 / 21

Henrik och Emil Skarin, här med hunden Sonny, är glada att de valde just det här huset som de anser passar bra in på tomten och i miljön i Dingelsundet.

2 / 21

Linn Malmén, trädgårdsdesigner, har ritat trädgården. Hon föreslog bland annat avenbok som planterades förra året. Nu väntar Emil och Henrik Skarin på att växtligheten ska ta fart.

3 / 21

Henrik och Emil Skarin bodde tidigare i lägenhet i Karlstad. De började drömma om ett eget hus och när de hittade tomten i Dingelsundet fick den avgöra hur huset skulle se ut.

4 / 21

Allrummet mitt i huset är en samlingsplats och träffpunkt. Ljuset flödar in genom fönsterväggen och tonerna är lågmälda för mesta möjliga ljusinsläpp.

5 / 21

Uterummet är inte färdigt ännu. Men Emil och Henrik Skarin har drömmar, planer och visioner. Eventuellt kan rottinggruppen få ge vika för en hörsoffa mot den östra väggen och ett matbord i söderläget.

6 / 21

Emil och Henrik Skarin är båda intresserade av inredning. De brukar vara överens om vad som passar in i huset.

7 / 21

Alla detaljer är noga utvalda, även i de båda badrummen.

8 / 21

Alla detaljer är noga utvalda, även i de båda badrummen där väggarnas kakel fortsätter ned på golvet vilket ger en lugn helhet.

9 / 21

Vem skulle inte sova gott i den här sängen? Sänghimlen är köpt som ett stort tyg som sedan har spänts upp.

10 / 21

De två kartorna på väggen berättar varifrån killarna kommer. Henrik Skarin har sina rötter i Tullinge medan Emil Skarin kommer från Munkfors.

11 / 21

Det är inte många färger som kommit in genom dörren till villan i Dingelsundet. Men de enstaka färgklickarna här och där får desto större chans att synas. Även om de är diskreta till sin utformning.

12 / 21

Färgerna är samstämmiga vilket skapar lugn och harmoni. Vilken tur att den dansksvenska gårdshunden Sonny redan hade de ”rätta” nyanserna.

13 / 21

Braskaminen sprider värme i allrummet som fungerar som vardagsrum, tv-rum och husets hjärta.

14 / 21

Detaljer och dekorationer är noga utvalda för att passa in. På köksön står gröna kvistar och här finns bara gröna krukväxter där bladverken får tala för sig själva.

15 / 21

En bukett med gula spröda tulpaner pryder matbordet. Annars är det ganska tunnsått med färgprakten i villan. Det fåtal som finns syns desto mer.

16 / 21

Emil och Henrik Skarin bryr sig inte om att följa trender när de köper saker till inredningen. De köper det de tycker om, sedan spelar det ingen roll om föremålen kommer från en inredningsaffär eller Ikea.

17 / 21

Kontoret var först inrett i ett annat rum men killarna var inte nöjda. I stället flyttades skrivbord och bokhyllor och det andra rummet inreddes som gästrum.

18 / 21

Är man intresserad av inredning så hör det till att man flyttar runt sakerna för att få till det. Just nu vakar Buddhastatyn över allrummet.

19 / 21

Henrik och Emil Skarin ångrar inte att de valde att satsa på att bygga nytt i stället för att köpa ett gammalt hus. Och hunden Sonny verkar trivas alldeles ypperligt.

20 / 21

Emil och Henrik Skarin gillar att softa i den stora soffgruppen. Sonny vill också vara med och ser till att vara i centrum.

21 / 21

Invid väggen i köket testade killarna att ha en stående hylla men de ansåg att det inte funkade. I stället hängdes dessa hyllor upp för förvaring av diverse torrvaror och blickfång.

Aktuell artikel (1 av 8)
Platsen fick styra hur huset skulle se ut

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!