Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Ljuset och mörkret

Foto: Foto: Linn Malmen /Linn Malmén AB

Sommar har glidit över till höst. Värmetopparna är bakom oss och kvällarna blir kortare men än är inte trädgårdssäsongen över! Hösten är perfekt för nyplantering, omstrukturering i rabatterna och delning av perenner. Trädgårdsarbete i all ära, men själva njutningen i trädgården behöver inte heller vara över för året. Med trädgårdsbelysning kan man förlänga kvällarna och genom rätt ljussättning kan man ge trädgården en extra dimension.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vi har väl alla en armatur vid entrédörren, en vid garaget och kanske även en vid förrådsdörren. Bra så. Men med bara några fler välplacerade ljuspunkter i trädgården kan man skapa rumskänsla, siktlinjer och blickfång i mörkret. Det är ljuset som belyser växterna det handlar om, själva lampan är ofta dold. Det gäller att hålla en lagom nivå; belyser man för mycket får man intryck av ett nöjesfält, belyser man för lite får man inte den effekt man vill uppnå. Tänk på samspelet mellan ljus och mörker och kontrasten det skapar. Mörkret behövs för att ge ljussättningen effekt.

Börja med att se över trädgårdens funktionella ljus. Hittar man till entrédörren och huvudstråken när det är mörkt? Snubblar man alltid i stentrappan i brist på ljus? Är det rätt styrka på lamporna utan att blända? Det är inte heller trevligt att komma hem till ett kallt sken, färgtemperaturen är avgörande. Var noggrann med valet av armaturer, det är fint om de följer husets karaktär.

När så det funktionella ljuset är på plats och vi blickar ut i vår svarta trädgårdsvägg i november, vart ska man börja? Ingen trädgård är så klart den andra lik men tänk generellt på det här:

Hur upplevs trädgården från gatan när det är mörkt ute, vilken upplevelse får jag när jag kliver ur bilen på uppfarten och vad jag ser från de fönster jag tittar ut i mest.

Ta en rejäl ficklampa och vandra runt i mörkret och belys olika blickfång, vackra rabatter, träd eller buskar. Stilleben och krukor är också värda att belysas, kanske en staty? Belys framför, i och bakom. Under och ovanifrån. Upptäck vilka effekter du får, vill du skapa en svart siluett eller vill du få fram de sprakande höstfärgerna av ett träd? En stenmur blir vacker med släpljus från sidan så att strukturen framhävs. Ljussätt trädgårdsrum i fil och få en känsla av djup. Ett vårdträd förtjänar en kraftig markspot rakt upp i kronan.

Rådet att låta vissna växter stå kvar till våren får ytterligare en dimension. Rasslande högt gräs är vackert året om och resultatet blir fantastiskt om en spot lyser upp bland de torkade vipporna!

För en fast installation krävs en behörig elektriker om trädgårdsbelysningen är på 220-230 volt. Kablar behöver grävas ner till frostfritt och det är då lättast att göra det när man ändå anlägger trädgården eller gör om.

Man kan också välja ett mer flexibelt system med 12 volt, där flera ljuskällor kopplas ihop med en transformator och vidare med sladd till närmsta uttag. 12 voltsbelysning kan vara praktiskt om man vill kunna ändra utifrån årstid och vilka växter som är i säsong. Det första alternativet är såklart snyggast, det kan vara bökigt med sladdar kors och tvärs ovan mark. Det går även att gömma sladdarna strax under jord men då får man se upp när man gräver. Koppla så att ljuset tänds när ni önskar, även om ni dragit fram ström till punkterna kan ni ju också variera var det ska lysa och när. Man kan också välja olika färg på ljuset och blanda kallt ljus med varmt för att få effekter.

En trevlig bieffekt med trädgårdsbelysning är också att det blir svårare att obemärkt göra inbrott när det är ljust runt huset. Trygghetsfaktorn är ett tungt argument för många.

Så härligt att inte behöva vänta till december för att få ljus i mörkret!

Linn Malmén

Fotograf och trädgårdsdesigner

linn@linnmalmen.se

Rätta oss
1 / 3

2 / 3

3 / 3

Aktuell artikel (1 av 1)
Ljuset och mörkret

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!