Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Höstsådd för tidig skörd

Våren kan vara en stressig tid i trädgården men en del av arbetet kan göras under hösten. Till exempel genom höstsådd som även ger tidigare skörd. Många frön lämpar sig utmärkt för höstsådd men tänk på att inte så för tidigt så att de börjar gro i år.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det går att så både blommor och grönsaker under hösten. Några exempel är rädisa, salladslök, persilja, dill, morot, palsternacka, spenat, ruccola, lök, kål och sallat som kan sås i pallkrage. Dessa kan sås under oktober-november innan tjälen kommer.

Börja med att rensa jorden och tillsätt näring, till exempel kompost. Kratta ut och släta till jorden. Vattna så att den är fuktig innan sådd. Dra upp rader och så på det djup som anges på fröpåsen. Täck med lagom mycket jord, ju mindre storlek på fröna desto tunnare lager med jord. Stora från täcks med jord motsvarande tre-fem gånger frönas storlek.

Märk upp såraderna så du vet vad som finns där, vattna försiktigt och skydda odlingen med löv eller fiberduk.

En annan metod är att så mitt i vintern, i januari eller februari. De frön som lämpar sig för detta är sådana som är extra härdiga, kommer från områden där det kan vara kallt eller som ska sås tidigt. Det är ingen idé att så växter som trivs bäst i värmen, exempelvis tomat eller basilika.

Om jorden är frusen kan man lägga på ett lager jord som förvarats frostfritt. Efter sådden täcks jorden med ett decimetertjockt lager snö. Det fungerar ännu bättre om man lägger ett lock på pallkragen.

Vitlök planteras på hösten, ungefär fyra veckor innan tjälen kommer. Använd sättlök från trädgårdshandeln, inte vitlök från mataffären. Dessa kan vara behandlade för att inte gro.

Gödsla med stallgödesl och kompost. Tryck ned varje klyfta med den trubbiga sidan nedåt, cirka fem centimeter ned i jorden och med en decimeter mellan varje klyfta.

Rätta oss
1 / 1

Många grönsaker fungerar bra för höstsådd som ger tidigare skörd och mindre arbetet under den hektiska våren i trädgården.

Aktuell artikel (1 av 1)
Höstsådd för tidig skörd

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!