Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Hem och Inspiration

Det mångsidiga bikarbonatet

Bikarbonat är inte bara något man någon enstaka gång använder i bakverk. Många har säkert testat bikarbonat mot halsbränna men det finns många andra användningsområden för den mångsidiga bikarbonaten. Numera säljs bikarbonat i stora förpackningar sedan allt fler kommit på dess mångsidighet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

1. Håret

Häll lite bikarbonat i schampot och tvätta som vanligt. Bikarbonatet rensar hårets uppbyggnad och neutraliserar ph-värdet efter alla hårprodukter som använts. Kan också användas som torrschampo. Strö lite bikarbonat i hårbotten och kamma.

2. Svett och dålig kroppslukt

Bikarbonaten motverkar svettningar och kroppsodör. Gnugga in en liten mängd under armarna. De första dagarna kan man svettas lite mer eftersom kroppen släpper ut gifter. Skor som luktar illa kan fräschas upp med bikarbonat. Häll i skorna, låt stå en halvtimme och dammsug.

3. Andra dåliga lukter

Lägg bikarbonat i vatten och använd vid exempelvis tvätt av papperskorg, plastskålar, sophink och nappflaskor. En skål med bikarbonat och vatten i kylskåpet tar bort dålig lukt.

4. Hosta och halsbränna

Bikarbonat är populärt i olika huskurer. Ta en halv tesked i ett glas vatten. Bra mot hosta och förebyggande mot sura uppstötningar.

5. Klädtvätt och fläckar

Blanda tvålflingor med natriumbikarbonat och få ett eget tvättmedel. Lös upp i varmt vatten så att det blir en gelé. Ta ungefär en halvliter per tvätt. Det går också att blanda en halv deciliter bikarbonat med vanligt tvättmedel och använd vid fläckborttagning.

6. Rengöring

Ta bikarbonat på en fuktig trasa och använd vid rengöring av exempelvis toalett, kakel, kyl och frys. Badkar och handfat bör fuktas först. Skrubba med svamp eller trasa.

7. Bränd mat

Om maten har bränt fast i en kastrull häller man vatten i botten och tillsätter två teskedar bikarbonat. Koka upp, låt svalna och skrapa bort det brända.

8.

Putsa silver

Kan användas vid putsning av silver. Lägg aluminiumfolie i en glasskål, häll i kokande vatten och lite bikarbonat. Doppa silvret i skålen. Silvret ska nudda aluminiumfolien. Ta upp, skölj och torka med trasa.

Rätta oss
1 / 2

Bikarbonat finns inte enbart i små kryddpåsar. Någon tillverkare vill uppmärksamma dess många användningsområden och säljer burkar innehållande 500 gram.

2 / 2

Bikarbonat finns inte enbart i små kryddpåsar. Någon tillverkare vill uppmärksamma dess många användningsområden och säljer burkar innehållande 500 gram.

Aktuell artikel (1 av 1)
Det mångsidiga bikarbonatet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!