Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Hela livet

Vill nyansera världen

Foto: Daniela Melin

Intervjun. Sida-alumnen Mathias Österdahl drivs av att utmana sin egen världsuppfattning.

Nu föreläser han för ungdomar i hela Värmland om sina erfarenheter av biståndsarbete.

– Jag vill förmedla känslan av att världen inte alltid är svart eller vit, säger Mathias.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När VF senast skrev om Mathias Österdahl för två år sedan hade han just kommit hem från Colombia. Där gjorde han sitt examensarbete om vattenrening genom det Sida-finansierade resestipendiet MFS.

Vid årsskiftet antogs han till programmet Sida Alumni som innebär att han under året föreläser om sina erfarenheter på skolor i hela länet.

– Jag ser det som en kul fortsättning på det jag gjorde i samband med MFS-resan. I det här paketet så får jag också lära mig mer om Sidas verksamhet och föreläsandet är ju särskilt roligt eftersom jag kan koppla det till mina egna erfarenheter, säger Mathias.

Men han har också ytterligare en resa i bagaget som han tar upp på sina föreläsningar. År 2013 ingick han under sju månader i vaktstyrkan vid militärförläggningen Camp Northern lights i norra Afghanistan. Dels för att utmana sig själv och dels för att få chansen att bilda en egen uppfattning om landet och människorna i det. Annat än de krigsbilder som oftast tog plats i media, menar Mathias.

– Ganska snabbt förändrades den bilden. Det fanns så många fler nyanser i samhället i stort. Många unga människor, som precis som jag, ville någonstans men begränsades av säkerhetstillståndet. Också många barn som påverkade mig väldigt mycket. Deras förutsättningar var så långt ifrån de jag själv växte upp med, och trots det var de glada och positiva.

Med sin naturvetenskapliga botten utgår Mathias mycket från det perspektivet när han möter eleverna. Till skillnad från de flesta andra Sida-föreläsarna som har ett humanistiskt perspektiv, menar han. Ett sådant inslag i hans föreläsningar är UNDP:s 17 globala mål för hållbar utveckling till år 2030.

– Målsättningen är att nyansera världen på något sätt genom mina egna resor. Förhoppningsvis börjar eleverna fundera kring vad de kan göra för att påverka och vad bistånd kan göra. Och så hoppas jag ju att de lär sig mer om de globala målen.

Hittills har han haft sex föreläsningar och under maj väntar ytterligare tillfällen på flera av Karlstads gymnasieskolor.

– Många frågar hur det var i både Colombia och Afghanistan. Colombia är ju också ett sådant land som många har förutfattade meningar om, särskilt gällande drogkarteller och så vidare. Det blir också en del frågor kring globala målen och om det är möjligt att klara av dem.

I dag arbetar Mathias som miljösamordnare på landstinget i Värmland. Men biståndsarbetet har gett mersmak och Mathias ser mer av den varan i framtiden. Till hösten väntar dock nya utmaningar på det privata planet när Mathias och hans sambo får sitt första barn.

– Jag får helt enkelt se vad framtiden har att erbjuda och vad som är möjligt för mig egen del med blivande situation.

Rätta oss
1 / 2

Mathias Österdahl föreläser under året om sina erfarenheter för skolungdomar i hela Värmland.

– Förhoppningsvis börjar eleverna fundera kring vad de kan göra för att påverka och vad bistånd kan göra, säger han.

2 / 2

Förutom sina egna resor berättar Mathias också om UNDP:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Aktuell artikel (1 av 4)
Vill nyansera världen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!