Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Hela livet

Vänder kameran mot det tabubelagda

Ryktet sa att Dina, känd Hollywood-agent, stulit pengar från sina klienter för att göra skönhetsoperationer.Filmaren Johanna St Michaels, ursprungligen från Sillerud, anlitade själv Dina under sin modellkarriär och sökte nyligen upp henne för att göra en dokumentär.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att bli modell var inget Johanna St Michaels, då Ewald, drömde om när hon som 21-åring upptäcktes på gatan i New York. Hon hade flyttat till staden för att studera teater. I många år kombinerade hon modellandet med skådespeleriet, och kunde såväl ses i reklamfilmer för Loréal, Oil of Olay, La Perla och Revlon som i diverse off Broadway-uppsättningar. Så småningom utbildade hon sig till stillbildsfotograf och filmare.

För värmlänningarna är kanske Johanna mest känd genom Travriket, en dokumentär om bland andra Årjängstränaren Nils Ola Andersson. Årjängstravet ligger henne varmt om hjärtat eftersom det var där hon lärde sig rida under uppväxten i Sillerud. Men det fanns fler anledningar till att Nils Olas och dottern Rebeccas envetna kamp för att vinna förevigades.

– De ger sig aldrig, arbetar hårt och lever på hoppet. Det är något spännande och djupt mänskligt i att sträva efter något. Den känslan genomsyrar alla mina filmer. Ofta vänder jag också kameran mot det svarta och tabubelagda, såsom döden och kroppens sönderfall, berättar Johanna.

Sex filmer har det blivit hittills. Snart visas den senaste, Bilder av Dina, i SVT. I den växer ett komplext kvinnoporträtt av en av 90-talets absolut största Hollywoodagenter fram. Henne anlitade Johanna själv när hon flyttade till Los Angeles under sin modellkarriär.

– Alla coola människor hängde vid Dinas agentur. Det var en stor ära att hon tog sig an mig.

Kvinnorna kom varandra nära, så det var en chock för värmländskan när hon senare hörde ryktas om att ex-agenten hamnat i fängelse efter att ha stulit pengar från flera klienter för att kunna genomgå skönhetsoperationer.

– Som modell är man oerhört beroende av sin agent, det är egentligen den enda i branschen man litar på. Det kändes som hon svikit mig, trots att det inte var mina pengar hon tagit.

Förra året sökte Johanna upp Dina igen. Agenten förnekade inget, tvärtom utbrast hon ”mitt liv borde bli film”.

Utan att avslöja allt för mycket berättar Johanna att dokumentären handlar om hur skönhets- idealen påverkar de som jobbar i branschen, samt hur det är att, som i Dinas fall, vara svårt överviktig bland en massa smala människor.

– För mig är det viktigt att visa att kvinnor är vackra som de är. Jag ångrar inte åren som modell, samtidigt har jag många gånger varit tveksam till jobbet, till att vara med och skapa en bild som inte är sann och som alstrar en oro hos män- niskor att de inte duger.

Även Johanna märkte av pressen i allra högsta grad. Hon höll igen på maten och vägde under 50 kilo.

– Det ser bra ut i reklam eftersom kameran lägger på tio kilo. I verkligheten såg många av oss modeller grådassiga ut på grund av bristen på underhudsfett. Våra trådsmala figurer gjorde att kranierna tedde sig sjukligt mycket större än vid den så kallade lollipop-looken, den som kändisar som Mary-Kate Olsen och Nicole Richie har med sina taniga kroppar.

Hon påpekar att allt är fejk inom reklam.

– Kläderna sitter till synes perfekt bara för att hela baksidan är full av klädnypor. En gång gjorde jag reklam för ett schampo. Stylisterna och frisörerna höll på i tre dagar för att få mitt hår riktigt blankt – och sedan tror folk att det beror på schampot!

Johanna, som numera delar tiden mellan Göteborg och New York, säger att hon inte har ett enkelt svar på varför hon höll på så länge med modellandet.

– I början tror jag att det var utmaningen, sedan utvecklades ett beroende av snabba pengar och uppmärksamhet. Att leva på att vara dokumentärfilmare är långt ifrån den livsstil jag hade som modell. Pengar och uppmärksamhet är svårt att lämna, men när jag väl släppte det var det både skönt och spännande att vända kameran mot andra och på något litet sätt försöka påverka omvärlden istället för att bygga upp falska illusioner.

Fotnot: Bilder av Dina visas på SVT 1 den 5 oktober samt redan nu på SVT Play. Filmen är en del av den dokumentära satsningen Kvinnan i mitt liv, ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television med fokus på att skildra kvinnor.

Rätta oss
1 / 3
Filmaren Johanna St Michaels vänder ofta kameran mot det svarta och tabubelagda. Här ses hon med Dina, Hollywoodagenten som stulit pengar från sina klienter för att ha råd med skönhetsoperationer.
2 / 3
Johanna var länge en framgångsrik modell. Nu vill hon påverka omvärlden istället för att bygga upp falska illusioner.
3 / 3
Johanna St Michaels (till vänster) vänder ofta kameran mot det svarta och tabubelagda. Här ses hon med Dina, Hollywoodagenten som stulit pengar från sina klienter för att ha råd med skönhetsoperationer.”Hade jag pengarna skulle jag fixa till rumpan”, säger Dina.
Aktuell artikel (1 av 1)
Vänder kameran mot det tabubelagda

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!