Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 24 november - vecka 47
Hela livet

"Släpp fram din inre indian"

En bortglömd indian som ropar ho-hoo till den målinriktade projektledaren. Det är Klas Hallberg övertygad om att vi alla har inom oss.Nu har han skrivit en bok om hur kommunikationen mellan de två kan förbättras – genom mindfulness på värmländska.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Låter det flummigt?

Det är det faktiskt inte, vare sig i boken eller när Klas Hallberg berättar om den.

Boken heter Hedra mysteriet – mindfulness på värmländska och bottnar i allmänna livsfunderingar som Klas haft i många år.

– Kortfattat handlar den om att jag vill sätta fingret på vår oförmåga och rädsla att stanna kvar i förvirring. Vi renoverar, fixar och pyntar och glömmer bort sånt som inte kan mätas, som välmående. Visst är det bra att styra upp och strukturera men ibland tar det över helt och vi missar många angelägna saker.

Klas menar att vi behöver både vår inre projektledare och vår inre indian.

Projektledaren är den del av oss som styr upp, räknar ut, planerar och analyserar. Indianen är delen som kan acceptera att det inte blev som tänkt och som ropar ho-hoo när vi behöver stanna upp.

Insikten om vår inre indian kom till Klas när han för några år sedan körde bil mellan Karlstad och Västerås. Han var stressad eftersom han hade en tid att passa och eftersom han visste att det pågick vägarbete längs vägen. Klas försökte styra upp resan genom att söka information på Vägverkets hemsida, utan framgång. Inte blev stressen mindre av att en gubbe i keps körde 80 kilometer i timmen framför honom.

Klas satte på radion för att distrahera sig. Han hamnade mitt i en intervju med en schaman från en indianstam i Nordamerika.

– Hon berättade hur hon varje morgon gick ut ur sin hydda, sträckte på sig, tog ett djupt andetag och hedrade mysteriet.

Klas insåg att hans egen dagliga ritual var tvärtom, att den snarare gick ut på att kontrollera så stora delar av mysteriet som möjligt.

I flera års tid funderade han kring detta. Sedan satt han framför datorn och skrev i två år.

Resultatet blev en bok som bygger på hypotesen att vi människor behöver styra upp livet så att det blir som vi tänkt oss, samtidigt som vi behöver släppa taget och uppleva livet som det är.

Att detta kan orsaka stunder av förvirring är solklart. Enligt Klas är dock denna förvirring en resurs, inte ett problem. Han tycker helt enkelt det är dags att hedra mysteriet.

– Min generation och andra generationer som vuxit upp i det sekulariserade Sverige har inte haft några självklara auktoriteter i våra liv. Ingen sträng lärare eller farmor som talar om vad vi ska bli när vi blir stora, eller en kyrka med tydliga riktlinjer. Då famlar vi i mörkret och utövar fullkornsreligion, 5:2-religion och träningsreligion istället. Folk vill helt enkelt veta. Idén med boken är att vi ska hjälpas åt att inte veta. Vi behöver dela med oss av vår förvirring.

Vad är då mindfulness på värmländska?

Jo, det uppstår när vi släpper taget och låter indianen komma fram.

– Det har inget med delfinmusik att göra utan är ett förhållningssätt i vardagen. Med bokens underrubrik vill jag visa att mindfulness är någonting jordnära, inte krångligt eller pretentiöst.

Några självklara svar på när vi ska styra upp och när vi ska hedra mysteriet ger inte boken. Det får läsarna helt enkelt öva på för egen maskin. Däremot är boken full av exempel från Klas och hans vänners liv.

– Det är fluffiga frågor och jag har ingen avsikt att komma med svar. Jag vill lyfta fram de här frågorna och få folk att fundera. Själv är jag snudd på häpen över hur skrivandet av boken bidragit till min egen personlighetsutveckling, säger Klas.

Han nämner hur han till exempel ägnat fem år åt att försöka övertyga sin hustru om att de var tvungna att flytta till Karlstad för att han skulle bli lycklig. Nu har han släppt taget om den frågan, köpt hus i Stockholm och trivs med livet i storstan.

– Och nu tror vi förstås att vi måste renovera köket bara för att det är gammalt. Men varför då? Vi gillar ju köket.

Ho-hoo ropar indianen. Renoveringen får vänta.

Rätta oss
1 / 2
”Det är lite mindfulness på värmländska att dricka en kôpp i lugn och ro. Det behöver inte vara så märkvärdigt”, säger föreläsaren och författaren Klas Hallberg. Han har nyss släppt Hedra mysteriet – mindfulness på värmländska, en uppföljning till succéboken Hångla mer!
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 1)
"Släpp fram din inre indian"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!