Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Hela livet

Skopassionen blev yrke

Foto: Privat

Karlstadsbördiga Elin Krönström vågade tidigt satsa på ett yrke hon knappt trodde fanns. Nu är hon inne på sitt åttonde år inom skodesign.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Hela livet har liksom pekat åt det hållet. Jag har varit superintresserad av skor ända sedan barnsben, säger Elin Krönström, 30 år.

I dag har Elin sin bas i Stockholm där hon jobbar som skodesigner hos företaget ATP Atelier.

Genom åren har hon passerat välrenommerade Central Saint Martins College of Art and Design i London, Nordisk designskola i Borås och Polimoda, International Institute Fashion Design & Marketing i Florens, Italien.

Men det var när hon jobbade på Terra Plana som drivs av sonen till ägaren av brittiska skoimperiet Clarks, som hennes framtidsplaner avgjordes.

– Då kom jag så nära personerna som designade skorna och det slog mig på riktigt att man faktiskt kan jobba med det här. Tidigare var det så långt borta från ens egen värld.

Bakom varje sko finns en större skapandeprocess än vad många kanske föreställer sig. Till och med den billigaste skon är ett hantverk, menar Elin.

– I princip skulle man kunna säga att alla skor är handgjorda på något sätt, även om det är mer eller mindre maskiner inblandade. Om man jämför med en t-shirt är skon som en sportbil.

Att skobranschen liksom andra delar av modevärlden, kan vara en tuff sfär att slå sig fram i, intygar Elin. Hon anser att det beror helt på var man är och med vilka.

– Det finns ju en anledning till att jag har varit så pass länge med dem jag är nu. När man hittar personer som ser på mode och skapande på samma sätt som en själv, är det här det roligaste man kan göra.

Men det är inget jobb där man kan räkna med att sluta klockan fem varje dag, menar hon.

– Ibland är det superstressigt. Det finns alltid en deadline och en modecykel att följa och gör man inte klart i tid blir det ingenting. Man måste vara passionerad och gilla högt tempo, helt enkelt.

Nyligen har hon börjat satsa ännu mer på att skapa sina egna illustrationer och innan årets slut hoppas hon få möjlighet att ställa ut dem.

Till skillnad från de tidigare modeillustrationerna är motiven numera avskalade och föreställer ofta kroppar eller växter.

– Det är väldigt ”back to basic”, förklarar hon.

Hon tycker att det är viktigt att våga satsa på sin passion, även om det rör sig om en hobbyverksamhet.

– Känner man att man har ett driv inom sig så får man se till att drömmen blir verklighet. Dessutom kan man alltid backa om det visar sig att det inte funkar, men då har man i alla fall testat.

Rätta oss
1 / 3

Karlstadsbördiga Elin Krönström är inne på sitt åttonde år inom skodesign.

2 / 3

Elin var delaktig i framställandet av skorna på bilden.

3 / 3

Elin Krönström lägger upp bilder på sina illustrationer på Instragramkontot @kronstrom.

Aktuell artikel (1 av 4)
Skopassionen blev yrke

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!