Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Hela livet

”Påsken är the main thing”

Foto: Daniela Melin

I dag inleds de kanske allra viktigaste dagarna sett ur kristendomens perspektiv.

VF pratade med Carl Wessmark, rekryteringsadjunkt i Karlstads stift, om påskens betydelse.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag skulle säga att det är den största och viktigaste högtiden för kyrkan. Även om alla naturligtvis är viktiga är påsken rent betydelsemässigt grunden för den kristna tron och ”the main thing”, säger Carl Wessmark, rekryteringsadjunkt hos Svenska kyrkan i Karlstad.

Inte minst menar Carl att betydelsen märks av den långa period som påsken faktiskt pågår. Med start på palmsöndagen som är ägnad till Jesus intåg i Jerusalem via skärtorsdag och instiftelsen av nattvarden. Och följaktligen långfredag då Jesus korsfästes på order av romerska ståthållaren Pontius Pilatus.

– Sedan följer en mörk och ödesmättad påskafton då nästan all kyrklig verksamhet är stängd. Det är i stort sett den enda lördagen då det varken är dop eller vigslar. Men på påskdagen brakar det loss med fest i och med Jesu uppståndelse.

Sedan följer annandagen där Carl menar att fokus i stället ligger på lärljungaskapet, det vill säga hur människan ska gå vidare i det som har hänt. I bibeln gestaltas frågan i berättelsen om när Jesus lärljungar får sällskap av en främmande man på deras vandring mot byn Emmaus. Först när de sätter sig för att äta tillsammans och mannen bryter brödet, förstår de att han är Jesus har kommit tillbaka.

Även om själva påskfirandet har förändrats genom historien, menar Carl att anledning till att man firar är densamma. Viktigt anser han är att komma ihåg vad påsken egentligen handlar om.

– Det är ju just de här dagarna för tvåtusen år sedan, Jesu död och uppståndelse, livets seger över döden. Påskens berättelse har bäring och betydelse för alla människor, och det är ju en av mina uppgifter som präst att få folk att förstå det.

• Om man vill ta del av kyrkans påskfirande men inte kan gå på varenda gudstjänst, vilka ska man välja?

– Skärtorsdag, långfredag och påskdagen.

– Uppståndelsegudstjänsten på söndag blir ännu mer kraftfull om man dessutom varit med om den stora tunga sorgen på fredagen. Även om det är väldigt dystert och mörkt, berättas det om ett liv som också har sina svårigheter. Det är viktigt att också det får speglas.

För den som tycker att steget till en konventionell gudstjänst är långt men som ändå vill ta del av kyrkans påskfirande, tipsar Carl om Kroppkärrskyrkans egen teateruppsättning ”En påskberättelse”. Pjäsen, som har sitt första speltillfälle i kväll, har tagits fram av kollegiet på Kroppkärrskyrkan.

– En halvtimme långt, gratis inträde och ingen föranmälan krävs. Det är bara att sätta sig på läktare och uppleva.

Rätta oss
1 / 1

Rekryteringsadjunkten Carl Wessmark berättar att korset längst fram i Domkyrkan i Karlstad är ett så kallat uppståndelsekors. Det syns bland annat på dekorationerna i form av Jesus svepning och tre järnspikarna vid dess fot.

Aktuell artikel (1 av 5)
”Påsken är the main thing”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!