Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Hela livet

På var sin sida av jorden

Foto: Daniela Melin Segerpalm

Hur ser vardagslivet och tron ut på andra sidan jorden?

Det ska systrarna Signe och Lisa Josefsson ta reda på när Karlstads stift för första gången deltar i utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan.

– Den här typen av erfarenheter ger större förståelse för andra människor, säger Signe.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I söndags flög 20-åriga Signe Josefsson till Brasilien och farmen utanför São Paulo där hon ska tillbringa första tiden av utbytesprogrammets tre månader. På torsdag är det dags för lillasyster Lisa, 19 år, att bege sig mot den Filippinska huvudstaden Manila. Som inneboende hos deras respektive värdfamiljer ska systrarna få inblick i vardagen och den kyrkliga verksamheten.

– På det här viset får man en inblick i samhället och kulturen på ett sätt som är svårt att få om man bara reser som turist, säger Lisa.

Inför avresan har Signe och Lisa gått förberedelsekurser där de bland annat har fått lära sig lite om ländernas historia, språk och eventuella kulturkrockar som kan uppstå.

– Man fick också möjlighet att lära känna de andra deltagarna på så vis. Upplägget är väldigt bra och gjorde att man blev mentalt inställd på resan, säger Lisa.

Vad ser ni mest fram emot?

– Maten blir spännande att prova. Jag ska också besöka slumområdet Smokey Mountain och det blir nog en väldigt stark upplevelse.

– Jag ser mest fram emot att lära känna familjerna jag ska bo hos, landets kultur och hur man diskuterar tro jämfört med hur vi gör det i Sverige, säger Signe.

Är ni nervösa inför resan?

– Jag har väldigt dåligt lokalsinne så jag är ganska nervös för att jag ska tappa bort de andra jag reser med och gå vilse i Manila. Mamma och pappa är också lite nervösa över just det, berättar Lisa.

– Jag är också mest nervös för att Lisa ska tappa bort sig, skrattar Signe och fortsätter:

– Jag själv är inte så nervös men jag tror att språket kommer att bli en utmaning. Det är ju genom språket som du kommer nära människor men jag hoppas att det ska gå bra.

Väl tillbaka på svensk mark ska deltagarna presentera sina olika hemkomstprojekt. Lisas handlar om gatubarn i Manilla och Signes är på temat demokratiskt utrymme.

– Vi kommer att föreläsa om våra erfarenheter och förhoppningen är att fler ungdomar i församlingar och skolor ska bli intresserade av att söka till programmet, säger Lisa.

Men i slutändan menar Signe och Lisa att man egentligen inte behöver resa runt halva jorden för att få upp ögonen för andra kulturer. Ibland räcker det att visa öppenhet och nyfikenhet gentemot människor på den egna orten.

– Ibland verkar det som att vårt intresse för andra människor blir så mycket större bara för att vi befinner oss i ett annat land. Men det bästa vore väl om vi alltid kunde vara intresserade av andras historia, säger Signe.

Rätta oss
1 / 2

Tillsammans. "Även om vi gör var sin resa så känns det ändå som att vi gör den tillsammans", säger Signe Josefsson.

2 / 2

Lisa och Signe Josefsson lyckades få var sin plats i programmet trots att stiftet endast hade en från början.

Aktuell artikel (1 av 7)
På var sin sida av jorden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!